dimarts, 17 d’octubre del 2006

Capturant les relliscades del polítics



Ara que Artur Mas ja s'ha fet portar el notari a casa com si hagués de signar a corre-cuita les darreres voluntats, apareix el consell d'administració de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (CCRTV) i acorda demanar responsabilitats jurídiques per l'ús d'imatges de TV3 en el famós DVD de propaganda electoral de CiU. Com que la Justícia va al seu ritme, quan algun magistrat decideixi estudiar el cas i ens digui si un membre convergent del consell es va emportar o no les imatges de Francino sota el braç, ja haurà caigut, com a mínim, un bipartit o un tripartit.

Mai un DVD havia provocat tanta polseguera política, però a l'apassionant món de les campanyes electorals les coses sempre poden anar a pitjor. En els Estats Units, per exemple, la darrera moda de cara a les eleccions al Congrés del 7 de novembre consisteix en penjar a YouTube tots els passos en fals dels rivals. El mètode és el següent: es contracte un grup de joves equipats amb càmeres de vídeo i se'ls enganxa literalment al cul dels contrincants polítics. No ha de quedar ni un acte públic, per ínfim que sigui, sense cobrir i l'objectiu de la càmera sempre ha d'estar a punt de captar qualsevol relliscada. Si el rival es sent perseguit i s'indigna deixant anar algun improperi, millor que millor.

L'agencia Reuters explica el cas protagonitzat pel senador republicà de Virginia, George Allen, qui, durant un míting va detectar la presència a primera fila d'un “rastrejador” enviat pel seu rival de campanya James Webb i, fart que el gravés amb la seva càmera, el va titllar de “macaco”, paraula que en els Estats Units és un dur insult racista. El vídeo (a la imatge) ha estat penjat a internet i en dos mesos ha rebut més de 264.000 visites.

Un altre cas similar, que també es pot veure a YouTube, és el del senador republicà de Montana Conrad Burns fent mitja becaina durant una audiència en el Senat.

Com que el vídeo de CiU ConfidencialCat està triomfant a YouTube (diumenge ocupava el lloc número 14 en el rànquing de vídeos més vistos del portal i ja ha registrat més de 53.000 descàrregues), és possible que els mètodes electorals nordamericans acabin imposant-se a Catalunya. De fet David Madí, responsable de la campanya de CiU, coneix perfectament la metodologia dels seus col·legues dels Estats Units. L'any 2002 va assistir a Washington a un seminari intensiu sobre campanyes electorals i allà, entre els oients, hi va trobar ni més ni menys que al socialista Miquel Iceta, actual viceprimer secretari del PSC.

Hi pot haver alumnes més o menys avantatjats, però sembla ser que en aquesta matèria els socialistes tampoc dormen. El vídeo en el qual s'explica humorísticament com reciclar el DVD de CiU en pot ser un exemple.