dimecres, 28 de gener del 2009

"Ubú presidenta"


Una noche en el Canal” obrirà el proper 20 de febrer la primera programació de Los Teatros del Canal, el nou centre cultural de la Comunidad de Madrid dedicat a la música, la dansa i les representacions teatrals. Aquest espectacle, que és una barreja de música, cant, ball i drama, compta amb la direcció d'Albert Boadella que, al mateix temps, és director artístic de Los Teatros del Canal i que, aplicant la màxima de “yo me lo guiso, yo me lo como” ha aprofitat per incloure a la programació “La cena” d'Els Joglars, que es representarà en una de les tres sales del complex entre el 26 de febrer i el 12 d'abril.


Per cert que el nostre polèmic dramaturg, famós en altres temps per fustigar sense contemplacions les administracions i partits catalans, no ha obert boca sobre l'escàndol dels espies a la Comunidad de Madrid. Estic convençut que si a Boadella li quedés algun bossí del seu esperit lliure, allò que tantes vegades ha esgrimit contra els seus detractors, aquest tema seria una excel·lent font d'inspiració per alguna de les seves creacions més sagnants. Llàstima, però, que després de la seva tocata i fuga de Catalunya i de deixar-se seduir per Esperanza Aguirre i pel conseller de Cultura Santiago Fisas, els draps bruts dels madriles peperos ja no poden sortir a escena. No hi haurà “Ubú presidenta”. I és lògic que així sigui perquè, després d'haver renunciat a uns dels seus principis vitals (la crítica sistemàtica de la gestió pública dels teatres), quedaria francament lleig que Boadella mossegués la ma que li ha servit a taula, ben condimentada amb un sou anual de 100.000 euros, la direcció del nou megaespai escènic de Madrid.


Imatge 1: Presentació de la programació de Los Teatros del Canal, a càrrec d'Albert Boadella i Santiago Fisas. / Comunidad de Madrid

Imatge 2: Cartell de l'obra "Ubú president", estrenada a Girona el 1995.