dissabte, 23 d’agost del 2008

Pot viatjar tothom amb avió?



Matí de divendres. A la tertúlia d'El món a RAC-1 Vicent Sanchis, Neus Tomàs i Albert Gimeno parlen sobre l'accident de l'avió d'Spanair a Barajas. Sanchis porta la conversa cap a la democratització del turisme. “Quan van posar el pollastre en una cadena industrial es va democratitzar la proteïna. Doncs ara s'ha democratitzat el turisme. I això té un preu. El que passa és que per ara no és un preu excessivament car. El problema és que molts experts diuen que si això continua d'aquesta manera, amb l'augment del cost del combustible, veurem que hi haurà més inseguretat percentual”.


A continuació, Albert Gimeno, periodista de La Vanguardia i antic col·lega d'El Punt s'apunta a aquest fil argumental afegint que no pot ser tan econòmic viatjar en avió perquè les companyies aèries han d'acabar retallant despeses per un costat o l'altre.


És una cosa impopular però s'hauria de tornar una mica al sistema d'abans. Viatjar ha de ser més car. No pot viatjar tothom. No hauria de viatjar tothom. Evitaríem aquestes megacues que és un suplici viatjar i guanyaríem seguretat. Ho dic una mica en broma, però també ho dic una mica seriosament...


S'entén el que volia expressar l'amic Gimeno -que ningú dona duros a quatre pessetes i que retallar despeses en material sensible com és el transport aeri pot acabar essent catastròfic- però la manera de vestir l'argument proposant un retorn al passat quan el fet de volar era cosa de pocs amb la bossa plena, va sonar prou malament i classista com perquè Sanchis l'advertís que més d'un oient podia pensar “home, quin morro!, vol continuar viatjant ell i que no viatgi jo!”.


Segur que l'opció plantejada pel periodista no agradaria a la gent que té ara oportunitat de viatjar gracies a les companyies de low cost, però tampoc a una part important del sector turístic català que en viu del tema. Com tampoc seria ben acollit pels fabricants de cotxes que algú proposés que la millor solució per fer front a l'accidentalitat i per reduir les cues a la carretera és reduir el nombre de vehicles que circulen triplicant-ne el seu preu...


  • Fragment de la tertúlia:





Foto: Imatge de la cabina del MD-82 accidentat publicada avui a la portada del diari Público

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Una relliscada massa seriosa per tenir-la a la ràdio. Compte amb el paio aquest... El problema amb tot això és que abans era massa car volar. I ara és massa barat. No hi ha un terme mig racional i rendible?

Anònim ha dit...

Ironitzar en directe per la ràdio no és tan fàcil...

En tot cas, hi ha preus de bitllets que no s'expliquen només pel fet que no donin un suc de taronja a cada client. Per algun lloc més han de retallar costos i d'això s'en queixen els treballadors de més d'una d'aquestes companyies.

Salut!