dimecres, 27 d’agost del 2008

Nuclears sota control


19 d'octubre de 1989: Un incendi a la sala de turbines de Vandellòs I s'estén perillosament per la planta i els danys causats obliguen a clausurar i a desmantellar la central. L'incident -que si hagués estat en vigència l'Escala Internacional de Successos Nuclears s'hauria catalogat com de nivell 3- és el més greu succeït a Europa des de Txernòbil.


25 d'agost de 2004: la corrosió d'origen marí en una canonada del sistema de refrigeració de Vandellòs II fa que la central hagi d'estar parada cinc mesos i mig. L'incident és catalogat de nivell 2 i el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) acusa als responsables de la planta d'amagar informació i de donar més importància a la producció que a la seguretat. S'imposa una multa de 1,6 milions d'euros, la més alta fins aquell moment.


29 de novembre de 2007: Després d'una recarrega de combustible a Ascó I , una maniobra errònia per part dels operaris durant l'operació de neteja dels sistemes de ventilació provoca la fuita de partícules radioactives i els responsables de la central l'amaguen durant tres mesos. L'incident és qualificat de nivell 2 i el CSN acusa als gestors d'Ascó I de portar a terme un ''inadequat control del material radioactiu” i de proporcionar “informació incompleta i deficient”. L'organisme estatal ha proposat al ministeri d'Indústria que imposi una sanció d'entre 9 i 22,5 milions d'euros per quatre faltes greus i dues de lleus per l'emissió de partícules i per la incorrecta gestió de l'incident.


24 d'agost de 2008: Un incendi en el generador elèctric de la sala de turbines de Vandellòs II obliga a aturar la central i a activar el pla d'emergència nuclear. L'incident és qualificat de nivell 0 (el més baix) però el CSN ha convocat per setembre una reunió amb les empreses elèctriques espanyoles propietàries de centrals nuclears per exigir-los que inverteixin més en seguretat. Per la seva part, la Generalitat ha acusat als responsables de Vandellòs II d'incomplir els protocols d'avís.


Malgrat aquest historial de successos, podem estar tranquils. Com es pot veure a la foto, Endesa i Iberdrola, gestors de les centrals nuclears tarragonines, asseguren tenir-ho tot perfectament controlat. Clar que en aquest cas, és millor no mirar en el diccionari el significat de la paraula “control” perquè probablement no té res a veure amb el concepte que en tenen les dues empreses elèctriques: un conjunt d'operacions lligades inexorablement a fer créixer, amb la màxima seguretat, el compte de beneficis.


Acudit: Jap / El Punt

Foto
: EFE / Jaume Sellart

1 comentari:

Anònim ha dit...

A part de que no em convenç gens l'aureola de seguretat que es vol vendre amb les nuclears, si a sobre tot plegat s'ajunta amb els errors humans, amb l'avarícia... A part de multes, també es podria imposar presó...
Com deia el grup punk La Polla Records, si són tant segures perquè no hi dormen dins?