dimecres, 6 d’agost del 2008

Afer Messi: l'hora del pacte


Victòria legal del Barça a l'afer Messi, però maldecap considerable per Laporta, Txiki Begiristain i Guardiola. El Tribunal d'Arbitratge Esportiu (TAS) s'ha pronunciat a favor del club català, del Werder Bremen i del Schalke 04 al considerar que el torneig olímpic de futbol "no està inclòs al calendari coordinat de partits" i que "no hi ha cap decisió específica del Comitè Executiu de la FIFA" que obligui els clubs a cedir els seus futbolistes.


Davant aquesta sentència favorable, els dos clubs alemanys han anunciat que cediran els seus respectius jugadors - Diego i Rafinha- sempre i quan la selecció de Brasil cobreixi amb una assegurança el risc de lesió durant els Jocs.


Mentrestant, el Barça encara no s'ha pronunciat a l'espera d'una conversa entre Pep Guardiola i Messi. Com que el primer és als Estats Units i l'altre a Xina, la diferència horària ha impedit el contacte dels dos protagonistes convertint tot plegat en una mena de vodevil d'aquells de mil portes que s'obren i es tanquen. En definitiva una comèdia força absurda donat que el Barça sap perfectament quina és la il·lusió de Messi -jugar els Jocs Olímpics amb la selecció del seu país- i per a tant, la decisió del club, sigui quina sigui, no hauria d'estar pendent del que es puguin dir jugador i entrenador poc abans del debut d'Argentina als Jocs.


El Barça només té dues opcions: fer complir la decisió del TAS i obligar a Messi a tornar a Barcelona o arribar a un pacte amb l'Associació de Futbol Argentí (AFA) i permetre al davanter que segueixi als Jocs, prescindint d'ell per la prèvia de la Lliga de Campions.


Amb la primera opció, el Barça tindrà un Messi emprenyat i desencantat abans de l'inici de la temporada, cosa poc recomanable si una part important dels èxits futurs de l'equip han de passar per la màgia de les seves botes. Amb la segona, en canvi, Laporta tindrà bones cartes a la ma per exigir un paquet de contrapartides a l'AFA que vagin més enllà de la simple pòlissa d'assegurances pel jugador: poder disposar, per exemple, de Messi quan el maleit calendari faci coincidir partits amistosos de la selecció argentina amb enfrontaments importants a la lliga espanyola. Un tema que convé tenir en compte de cara al Mundial 2010.


En definitiva, la conversa clau no és la que puguin tenir les properes hores, via telefònica, Guardiola i Messi sinó els contactes de Laporta amb el president de l'AFA Julio Grondona. Només d'aquí en podrà sortir una entesa necessària i beneficiosa per les dues parts.


I pel que fa a la prèvia de la Champions, cal esperar que amb les inversions milionàries fetes per renovar el planter, el Barça sigui capaç de superar el Wisla de Cracòvia. Perquè si no és així, a més del desastre econòmic i esportiu de no poder disputar la Lliga de Campions, hauríem de parlar abans d'hora de messi-dependència. I això sí que seria mala peça al teler pel projecte Guardiola.