dissabte, 5 de gener del 2008

Senglars urbans a Girona




A Girona, com a tota ciutat, hi ha humans que fan el senglar triomfant a cop de colze en el món dels negocis, de la política, de la vida en general. Però la natura és com és i també hi ha senglars que s'humanitzen o, si voleu, que penetren en el territori dels humans.

Ahir, a quarts de dues de la matinada, tornava amb cotxe des de la redacció del diari quan de sobte, a l'arribar al meu barri, a Fontajau, em vaig trobar amb la insòlita imatge de vuit porc senglars creuant l'avinguda Josep Tarradellas, el vial que porta cap el giratori de l'hospital Trueta. Les besties peludes, tres o quatre de bon tamany i la resta més petites, venien de la zona esportiva, van passar damunt l'asfalt en fila índia i el ramat es van acabar perdent muntanya amunt en el Puig d'en Roca.

No és ni molt menys la primera vegada que es detecten senglars dins la ciutat de Girona. Darrerament han estat vistos a Montilivi, a La Creueta , a Sant Daniel, a Montjuïc, en el pont Major, a Pedret i fins i tot dins en el parc de la Devesa. El giratori de l'Hospital Trueta és també un dels punts de pas dels porcs que venen de les zones muntanyoses de Sarrià de Ter i del Puig d'en Roca i es dirigeixen a cercar menjar a l'illa del Ter o cap a les Gavarres.

El risc que aquests animals provoquin accidents de tràfic ha obligat a l'ajuntament ha organitzat algunes batudes tant a la variant de Sant Daniel com a la carretera que enllaça el campus de Montilivi amb el Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona.

La qüestió de fons, com assenyalava recentment en El Punt el regidor de Medi Natural, Ponç Feliu no és el que els senglars estiguin envaint la ciutat sinó que som els humans els qui, amb la nostra constant expansió urbanística els hi hem acabat tallant els seus ancestrals camins de pas.


Foto: El vial entre Fontajau i el giratori de l'hospital Josep Trueta, on vaig poder veure els vuit senglars. / T. Dalmau

1 comentari:

Lo Vilot ha dit...

Bon dia Toni

Coi, quin "susto". Tinc la penosa experiencia de tenir un accident amb un d'aquest animals i tot frenar i anar relativament lent (calculo uns 50 kms/h) ... la reparació del cotxe va ser de 600.000 peles (fa 10 anys) ... pa matar-se. Així que et dessitjo tota la sort del mon. Et pots fer molt mal.

La primera abraçada del any !! :-)