divendres, 22 de gener del 2010

Censura a Farmville-Facebook



Recentment s'ha criticat molt la censura que apliquen els administradors de Facebook eliminant determinats continguts polítics, imatges eròtiques i fins i tot fotografies que mostren a mares alletant els seus fills. Aquesta manera d'actuar, que en molts casos arriba al ridícul,  s'ha estès ara als jocs que funcionen dins la mateixa xarxa social. Una amiga m'ha deixat a Farmville, el famós simulador de granges, un innocent comentari en el qual em diu que em convidarà a prendre un cocktail. Doncs bé, com podeu veure a la captura de pantalla, la primera part de la paraula cocktail apareix censurada amb puntets. Concretament ha desaparegut la part que correspondria a “cock” (gall), que traduint-ho de l'anglès col·loquial tindria el seu equivalent en  mots tan nostrats com polla, cigala, penis o ocellet.




Per comprovar que no es tracta d'un error puntual, la Núria m'ha enviat un nou missatge només amb la paraula “cock” i aquesta apareix totalment substituïda per punts.




Vist el nivell de puritanisme que apliquen els responsables del joc, és d'esperar que l'autor del diccionari censor, que confon un combinat alcohòlic amb un membre viril, hagi resat per la seva feixuga tasca com a mínim mil parenostres i que Déu ens agafi confessats. Amén.

4 comentaris:

Arcangelo ha dit...

Que *** s'han cregut? A mi no em fa **** gràcia que tractin de regular la moral de la gent.

FBcat ha dit...

Curiós article, amb el teu permís l'he enllaçat a la nostra web www.fbcat.com

Marc B. Poblet ha dit...

Clbuttic.
(http://thedailywtf.com/Articles/The-Clbuttic-Mistake-.aspx)

prova23 ha dit...

Jo també estic indignat amb el Facebook i la facilitat amb la que desactiven i impedeixen l'accés a aquelles persones que els molesten. I quan els reclames et diuen que la seva decisió és inapel·lable i que no et poden dir de què se t'acusa, en concret per què t'han desactivat, per raons tècniques i de seguretat:

"You will no longer be able to use Facebook. This decision is final and cannot be appealed.
Please note that for technical and security reasons, we will not provide you with any further details about this decision."

Casualment, la meva desactivació es produïa minuts després d'haver contraargumentat una persona que parlava de la pressumpta discriminació del castellà a Catalunya en un grup anomenat "Quants catalans hi ha al Facebook"; un amic hi ha entrat i ara , és clar, les meves contraaargumentacions i els meus posts han desaparegut d'aquest grup, no puc deixar de pensar que ha estat una manera d'eliminar "democràticament" arguments molestos.

Evidentment, el meu cas no és únic i no m'ho puc prendre com a cosa personal. Me'n vaig al Twitter on sembla que hi ha més llibertat d'expressió, i us deixo un vídeo que reflexiona sobre aquest tema:

http://www.youtube.com/watch?v=WqC8qgCzsQY