dilluns, 11 de gener del 2010

La resurrecció d'en Peris


L'ànima d'El cor de la ciutat era en Pere Peris, l'amo del bar, un personatge que tan aviat estava emprenyat amb tothom com mostrava el seu gran i ferit cor. En  el fons, era un sentimental amb un caràcter de mil dimonis capaç de fer riure i de fer plorar.

En Peris va marcar una empremta decisiva a la sèrie durant els més de nou anys d'emissió i ara sembla que els guionistes de La Riera, el nou culebrot que es va estrenar ahir substituint El Cor no han pogut prescindir del personatge. Contemplant en Mauri Riera, el cap de cuina del restaurant, hi veiem un nou “Peris”. L'amo i senyor dels fogons de la Fonda (com el defineix TV3 i com ho  era en Peris en el seu bar) té alguns trets característics que fan pensar directament en el personatge central d'El Cor: és capaç d'escridassar als seus treballadors per no saber fer un sofregit con Déu mana i, a continuació, reconciliar-se amistosament amb ells; els seus són els plats de tota la vida front a les “mariconades” de la cuina de les sensacions, la que ha après en Sergi, el fill petit de la família Guitart-Riera en el seu periple de cuiner per Europa. En el capítol d'avui, el jove Sergi ha quedat sota les ordres del veterà Mauri i allà, entre els fogons de la Fonda, hem descobert que hi ha dues maneres de tallar la ceba del sofregit: la de sempre i la creativa. Una escena, enmig de crits, que podien haver protagonitzat perfectament en Peris i el seu fill David que, com en Sergi, també era un cuiner amb aspiracions creatives.

Ha ressuscitat doncs en Pere Peris a La Riera?. Caldrà veure com evoluciona el personatge, que aquí sembla tenir un paper més secundari, però ben segur que en Mauri Riera tindrà un llarg recorregut.

En tot cas, la que sí que ressuscitarà a TV3 és la tertúlia sobre el culebrot, una secció que podrem veure cada divendres en el magazin de sobretaula presentat per Xavi Coral, una fórmula que ja va ser emprada amb èxit en El Club de l'Albert Om i que ara tindrà com a tertulià especial...l'actor Pep Anton Muñoz, en Peris d'El Cor

Foto: En Mauri Riera (Ciscu Lucchetti). / TV3