dimecres, 13 d’agost del 2008

És la televisió, estúpids!


Ni tan autèntica ni tan perfecta. La cerimònia inaugural dels Jocs Olímpics de Pequín, que divendres va provocar l'admiració de tot el món, amagava, segons s'ha sabut ara, algunes trampes. La nena de 9 anys Lin Miaoke que va aparèixer davant els ulls de tothom “cantant” Oda a la mare pàtria només hi va posar la seva bonica fotogènia ja que la veu era d'una altra nena, Yang Peiyi, de set anys, a qui la natura, sempre intel·ligent, ha compensat amb bones cordes vocals la seva cara grassoneta i dents mal posades.


Segons ha reconegut el director musical de la cerimònia, Cheng Qigang, la petita Peiyi té molt bona veu però no donava “la imatge correcta” i és va optar per substituir-la a dalt de l'escenari per Lin Miaoke, que anteriorment ja havia protagonitzat algunes campanyes publicitàries. Es va fer així, ha dit Qigang, en considerar que seria “el millor per a la nació”.


En definitiva, va ser un playback patriòtic.


Les trampes, però, no s'han limitat a aquesta. També es van recrear prèviament amb ordinador algunes de les espectaculars escenes en les quals un helicòpter seguia els focs d'artifici pel cel de Pequín.


De tota manera, els xinesos -malgrat la dita popular- no han estat el primers en intentar enredar a la gegantina audiència que segueix els Jocs. A Barcelona 92, el peveter olímpic no el va encendre la fletxa de Rebollo sinó un dispositiu automàtic perfectament sincronitzat i a la cerimònia inaugural del Jocs d'Hivern de Turí 2006, el gran Pavarotti, que aleshores ja estava afectat per la malaltia que el portaria a la tomba, va cantar en playback l'ària Nessun dorma. En els dos casos l'èxit va ser total i ningú es va assabentar de la trampa fins un temps més tard.


El 1992, Bill Clinton va pronunciar la seva famosa frase “És l'economia, estúpids!” per il·lustrar gràficament el fracàs electoral dels republicans amb Bush (pare) al capdavant, uns republicans orgullosos pels resultats de la guerra del golf però incapaços de donar resposta al malestar intern provocat per l'augment de l'atur i de la pobresa. Doncs bé, rememorant la cita de Clinton podríem inventar-ne ara una de semblant per justificar les enganyifes xineses a la inauguració dels Jocs:


És la televisió (i l'economia), estúpids!





Fotos: A l'esquerra, la nena que hi va posar la veu i a la dreta, la que va hi va posar la imatge.

Vídeo: Lin Miaoke fent el seu playback patriòtic.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Trobo justificat emprenyar-se per l'afer de la nena, però és que els focs fets per ordinador no són igual de bells que els de veritat? I encara diria més, no comporten el malestar del polsim caient després ni el risc d'un pet mal fet...
I jo ja signaria per a que la cerimònia fos la mentira més gran dels xinesos... perquè n'hi han d'altres molt més flagrants, del tipus La culpa del rotllo del Tíbet és dels independentistes...