diumenge, 2 de desembre de 2007

El "comandant" Piqué

"El comandant Piqué els dona la benvinguda a bord".

L'ex ministre Josep Piqué ha iniciat aquesta setmana la seva nova tasca com a president de la Vueling anunciant un canvi d'estratègia per aturar la caiguda en picat de la companyia aèria que té com a principal accionista a José Manuel Lara. L'agressiu mercat dels vols a baix cost ha passat factura i de gener a setembre, Vueling ha multiplicat per 20 les seves pèrdues, mentre que a la Borsa les accions han perdut en un any la meitat del seu valor inicial.

Al comandant Piqué se li ha girat doncs feina amb aquest retorn al món empresarial. Després de fracassar en el seu intent de portar al PP de Catalunya pel camí del centre – la famosa “via catalanista”- ara li toca un altre repte: practicar el boca a boca i ressuscitar a una empresa jova afectada per factor externs (la dura competència d'altres companyes, l'encariment dels carburants...) i interns (errors de gestió i picabaralles entre els socis).

De moment, l'ex president del PPC ja ha anunciat una pujada del preu dels bitllets, una major dedicació a les rutes més rendibles (els destins de negocis) i no ha descartat la possibilitat d'aliances i fusions amb altres operadors del sector.

El primer accionista de Vueling (26,8 per cent de les accions) és Inversiones Hemisferio, una societat patrimonial creada per la família Lara per diversificar els seus negocis més enllà de l'edició de llibres i fascicles, els diaris (La Razón, Avui, ADN), la radio (Onda Cero, COPE i RKOR) i la televisió (Antena 3). D'aquesta manera, Hemisferio té interessos en el sector immobiliari amb participacions a Metrópolis, en el de l'alimentació (l'empresa Interaliment, dedicada a la comercialització i a l'elaboració de peix i marisc congelat), en el de les joguines (Tecnitoys, que a Espanya comercialitza l'Scalextric) i en el del capital risc a Catalana d'Iniciatives junt a la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona.

José Manuel Lara és mou en horitzons empresarials batejats amb noms de llarg abast ( Planeta, Hemisferio), però Vueling és una companya aèria de curta volada amb només una vintena de destins que no van més enllà de la geografia europea. En tot cas, això no deixa de ser una avantatge per Josep Piqué tota vegada que si els seus avions volessin, posem per cas, fins a Caracas, l'ex ministre d'Assumptes Exteriors d'Aznar tindria un problema afegit amb nom i cognom: Hugo Chávez.

Ben segur que el president veneçolà no oblida el paper jugat per Piqué durant l'intent del cop d'estat del 2002 quan els governs d'Estats Units i Espanya van ser els únics en legitimar al colpista Pedro Carmona promovent una reunió conjunta entre aquest empresari i els ambaixadors Charles S. Schapiro i Manuel Viturro de la Torre. Un diplomàtic, el nord-americà, amb experiència en conspiracions, tota vegada que anys abans era agregat militar a l'ambaixada a Santiago de Xile quan Pinochet va enderrocar Allende.

I també es probable que Chávez recordi d'aquells dies l'intent frustrat de la presidència espanyola de la Unió Europea de fer aprovar pels socis comunitaris un document, redactat en el ministeri d'Assumptes Exteriors, amb el qual la UE expressava la seva “confiança” en el govern transició impulsat pels colpistes. Com que l'acció dels insurrectes va fracassar al cap de tres jornades, la declaració comunitària no va tenir temps de ser traduïda i aprovada pels estats membres.

Piqué hauria de tenir en compte que a Chávez li agraden els avions. La setmana passada a París, quan el president veneçolà era a punt de sobrevolar territori espanyol per dirigir-se a Lisboa, es va permetre fer una broma davant els periodistes afirmant que passaria a tocar La Zarzuela i que esperava que no disparessin contra el seu avió.

Aquest divendres i ja en to seriós, Chávez ha amenaçat en nacionalitzar els dos bancs espanyols que operen a Veneçuela – el Banco Provincial (BBVA) i el Banco Venezuela (Grupo Santander)- si el rei Joan Carles no li demana disculpes per l'incident de la passada Cimera Iberoamericana. I fa unes hores ha insistit en tema assegurant que si el PP guanya les eleccions de març, expulsarà de Veneçuela a la petroliera Repsol i també nacionalitzarà aquests bancs.

Una nova sortida de to destinada al consum intern i lligada a la necessitat de Chávez d'explotar l'enemic exterior i els sentiments nacionalistes davant el referèndum sobre la polèmica reforma constitucional, que inclou la reelecció indefinida del president, i que es celebra avui diumenge a Veneçuela.

Veurem amb quin humor es desperta demà el populista president bolivarià, però en tot cas, per prudència i per sentit comú, és millor que el comandant Piqué no posi mai rumb cap a Caracas.


  • Arxiu sonor: Chávez: "Le voy a pasar rasante a La Zarzuela"  • Vídeo: gag del programa de TV3 "Polònia" amb Rajoy, Acebes i Piqué en un vol de Vueling.

1 comentari:

Rafael del Barco Carreras ha dit...

Recordando a Josep Piqué...

ELECCIONES 2008

Los Fernández Díaz

El PP en BarcelonaRafael del Barco CarrerasEn equipo con Josep Piqué Camps, hombre políticamente creado por Pujol, y colaborador (empleado) de Javier de la Rosa. Con esos antecedentes cualquier equipo político debiera desaparecer y dedicarse a anexas empresas, o en las de Lara de Planeta, otra estrella. En Madrid, Jorge Fernández Díaz, en Barcelona Alberto Fernández Díaz, y con Enrique Lacalle Coll, financiado por De la Rosa, quizá por conocer con exactitud por sus cargos en el Ayuntamiento y Consorcio de la Zona Franca el destino, forma y maneras, del Gran Desfalco. No en vano se sentaba en las mismas asambleas que los otros financiados, los socialistas de Serra y Maragall. Un amigo de De la Rosa que la ironía de la vida coloca en la Jefatura del Consorcio y que leyendo sus "negocios" en Internet me resucita los "30 años de la Gran Corrupción"... nada ha cambiado...

Me equivoqué al escribir sobre el mayor, Jorge. Yo le tenía por abogado. Él ni lo recordará, y menos a mí, de ordenanza (preso por el Caso Consorcio), cuando visitaba el locutorio de “jueces y abogados” por los 80 en La Modelo, por el caso Seguros Sociales, y resulta que es ingeniero, y era, inspector del Ministerio de Trabajo. ¿Qué hacía allí un Inspector de Trabajo presentado como abogado en un caso donde con absoluta seguridad habían inspectores de Trabajo involucrados?. Un caso que de darle la publicidad que merece entra de lleno en la Gran Corrupción, www.lagrancorrupcion.com. Cien importantes empresarios involucrados, cuarenta detenidos, todos en libertad con fianza a los máximo cuatro meses, y Juan Piqué Vidal, defensor de la mayoría, y de uno o dos, Pascual Estevill, unos detenidos y otros, curiosamente, no, y juzgados diez años después sin ingresos en prisión. Liquidaciones falsas, no ingresadas, con sellos y registro. Cobraban en efectivo el 10 % de la deuda, y liquidada. Nunca jamás se detuvo en Barcelona a tanto empresario, ni después con los cientos involucrados en algo parecido, las liquidaciones por IVA, también en manos de Piqué Vidal y Pascual Estevill (una de las operaciones de sus extorsiones). Lo viví, y lo cuenta Antoni Piñol, secretario de Juan Piqué Vidal (que entró en la Fiscalía a denunciar a su Jefe y salió como denunciado), en su escaso libro “La toga manchada de Piqué Vidal”, Ediciones de la Tempestad, 1998, con Vicens Cardellach Marsá y su gestoría, presidente casi vitalicio del Colegio de Graduados Sociales. ¡Otra víctima, Antoni Piñol!.