dimarts, 4 de desembre del 2007

Cor culé, butxaca perica

Ernest Folch és segurament l'únic culé que va viure dissabte amb absoluta tranquil·litat el derbi més igualat dels darrers temps (Espanyol 1- F.C. Barcelona 1). Folch és un blaugrana de pedra picada però la seva editorial Ara Llibres acaba de publicar “Sóc perico i què!”, un treball escrit per Manel Lucas -el “Franco” i el “Lluís Llach” de “Polònia” i de “Minoria Absoluta”-, un llibre d'obligada compra pels seguidors de l'Espanyol i també pels culés que volen entendre les misterioses raons per les quals algú pot arribar a ser perico en un univers esportiu, social, polític i mediàtic dominat pels colors blau i grana.


L'editor Folch, que va proposar directament a Manel Lucas escriure l'obra, ha pogut doncs seguir les incidències del derbi amb el cor culé i amb la butxaca perica. És a dir, amb la pau d'ànim de l'apostador que sap que mai pot perdre.


Si el món editorial fos just i equitatiu, el propietari del Grupo Planeta i màxim accionista de l'Espanyol José Manuel Lara Bosch hauria de fer un punt i apart en la seva picabaralla amb el president Daniel Sánchez Llibre i publicar “Sóc culé i què!”, un llibre en edició catalana i castellana dirigit a satisfer l'autoestima dels barcelonistes, però també a donar respostes als lectors espanyolistes i madridistes sobre l'enigmàtic i fascinant trastorn bipolar (eufòria-depressió) que afecta cíclicament a la penya blaugrana.


Aquest manual de psicopatologia culé segur que seria un gran èxit de vendes i Lara - apostador de mena amb un peu a La Razón i l'altre a l'Avui- aconseguiria fer posar les dents llargues al seu col·lega Folch, l'home tranquil del derbi de dissabte.