diumenge, 15 d’abril del 2007

Maria de la Pau Janer i els llençols


L'escriptora i presentadora de televisió Maria de la Pau Janer ha estat fitxada per Jaume Matas com a número vuit a la llista del PP per les properes eleccions al Parlament balear. Janer ja havia aparegut en vídeos promocionals de la candidatura de l'alcaldessa popular de Palma, Catalina Cirer, però tan sols mig any enrera l'havíem pogut veure a Barcelona en un míting de CiU donant suport a al candidat a la presidència de la Generalitat Artur Mas. Va ser aquell famós acte al pavelló de la Mar Bella on el líder de CiU va anunciar que signaria davant notari el compromís de no pactar amb el PP. És a dir que a finals de l'any passat, l'escriptora mallorquina va avalar amb la seva presència la negativa de Mas a posar-se al llit amb el PP de Josep Piqué, mentre ara compartirà llençols amb aquest partit en el Parlament illenc.


De fet a la Maria de la Pau Janer li va això de festejar amb diferents sigles polítiques. El 1995 va estar a punt d'anar de número dos a la llista del PSOE a l'ajuntament de Palma, encapçalada per Josep Moll, però les crítiques rebudes d'un sector del partit van fer que l'operació no tirés endavant.


L'interès de Jaume Matas en el fitxatge de Janer s'interpreta com una maniobra del PP per captar “vot útil” procedent del nacionalisme moderat i d'Unió Mallorquina, cosa que ajudaria a reduir les possibilitats de la reedició del pacte que va portar a la presidència balear a Francesc Antich.


En tot cas, com que Maria de la Pau Janer és doctora en Filologia Catalana i professora titular d'aquesta matèria a la Universitat de les Illes Balears, seria interessant conèixer la seva opinió sobre , per exemple, l'actitud de la direcció “nacional” del PP o la dels populars valencians en relació a l'ús del català. O sobre el polèmic vídeo emès per la televisió d'Esperanza Aguirre en qual es critica durament la política d'immersió lingüística que fa anys va començar a impulsar la Generalitat presidida pel partit del seu amic Artur Mas.