dimecres, 19 de setembre del 2007

La mestra que tenia prohibit casar-se



Cada any, amb l'inici del nou curs escolar, es torna a parlar de les mateixes coses: de les obres que no s'han acabat a temps a determinats col·legis, de la penosa situació dels mestres interins, de la manca de professors a alguns centres, de les ciutats, pobles i barris que reclamen més escoles, dels pares que volen més dies lectius i un horari escolar més llarg, del sobrecost per la butxaca familiar de les activitats extraescolars, de si uniforme sí o uniforme no, de la concentració d'alumnes immigrants en alguns centres públics, de la necessitat de modificar per enèsima vegada el sistema educatiu, de si els alumnes parlen en català o en castellà a l'hora del pati etc etc.

Fa temps que cada setembre, quan la mainada torna a l'escola, es discuteixen idèntics temes en els mitjans de comunicació i en el carrer. Mai ningú està content del tot, però els pares i avis respiren novament tranquils i els mestres es carreguen de la seva proverbial paciència, una condició absolutament necessària per suportar desenes de potencials dimonis i per explicar, un cop més, que una part de les vacances les dediquen a ampliar coneixements i a preparar el nou curs. Per sort, ja no pateixen la mítica fam característica del gremi en altres èpoques ni estan sotmesos -excepte els professors de religió o d'alguns col·legis de grups integristes- a un règim de moral victoriana i masclista pròpia del segle passat.

A tall d'exemple del que succeïa en altres temps, aquí teniu un contracte de mestres de l'any 1923. El document fa referència a Castella-La Manxa, però unes condicions similars probablement s'aplicaven als col·legis de la resta de l'estat espanyol.

Per situar-nos en el context històric, el 1923 va ser l'any del cop d'estat de Primo de Rivera, de l'extensió a tota Espanya del sometent -el cos armat inventat a Catalunya- , de l'assassinat a Barcelona del secretari general de la CNT, Salvador Seguí, “el Noi del Sucre”, de la creació de la Revista de Occidente per part de José Ortega y Gasset, de la presentació de l'autogir de Juan de la Cierva i de la visita d'Albert Einstein a Barcelona i a Madrid.

A dalt podeu veure una reproducció facsímil del contracte (clicant l'enllaç cap a SlideShare i ,després, el botó “Full”, el tindreu a tota pantalla). A continuació reprodueixo el text:

Este es un acuerdo entre la señorita.......................................... ........................... maestra, y el Consejo de Educación de la Escuela........................................... ..............................., por lo cual la señorita.......................................... .......................... acuerda impartir clases durante un periodo de ocho meses a partir del 1 de septiembre de 1923. El Consejo de Educación acuerda pagar a la señorita.......................................... ..................... la cantidad de ( 75 ) mensuales.
La señorita.......................................... ........................ acuerda:
1. No casarse. Este contrato quedará automáticamente anulado y sin efecto si la maestra se casa.
2. No andar en compañía de hombres.
3. Estar en su casa entre las 8:00 de la tarde y las 6:00 de la mañana, a menos que sea para atender una función escolar.
4. No pasearse por las heladerías del centro de la ciudad.
5. No abandonar la ciudad bajo ningún concepto sin permiso del presidente del Consejo de Delegados.
6. No fumar cigarrillos. Este contrato quedará automáticamente anulado y sin efectos si se encontrara a la maestra fumando.
7. No beber cerveza, vino ni whisky. Este contrato quedará automáticamente anulado y sin efecto si se encuentra a la maestra bebiendo cerveza, vino o whisky.
8. No viajar en coche o automóvil con ningún hombre, excepto su hermano o su padre.
9. No vestir ropas de colores brillantes.
10. No teñirse el pelo.
11. Usar, al menos, dos enaguas.
12. No usar vestidos que queden a más de cinco centímetros por encima de los tobillos.
13. Mantener limpia el aula:
o barrer el suelo del aula al menos una vez al día.
o Fregar el suelo del aula al menos una vez por semana, con agua caliente y jabón. o Limpiar la pizarra al menos una vez al día.
o Encender el fuego a las 7:00, de modo que la habitación esté caliente a las 8:00 cuando lleguen los niños.
14. No usar polvos faciales, no maquillarse ni pintarse los labios.

1 comentari:

Gerani de Girona ha dit...

Acabo de llegir aquest curiós "contracte". La veritat és quem tot i que es titula "Contracte", sembla més aviat un conjunt de normes restrictives i espartanes com les que podriem trobar a qualsevol reformatori o centre pemoitenciari. Certamenr que qui va redactar aquest text ho va fer descarregant tota la càrrega de masclisme que portava dins