dimarts, 4 de setembre del 2007

El Tetris humà


Els oients de “Generació Digital”, un espai injustament tractat pels programadors de Catalunya Ràdio (fora de l'estiu només s'emet els dies festius que cauen entre setmana), han escollit el “Tetris”com el millor videojoc de la història.


Aquest trencaclosques electrònic va ser creat l'any 1985 -diuen que en una tarda- pel programador rus Alexei Pazhitnov i és, sens dubte, uns dels jocs més populars perquè aplega simplicitat d'execució (no exigeix al jugador conèixer complicades combinacions de tecles ni sofisticades regles) però, al mateix temps, aporta prou complexitat de resolució per fer-lo realment entretingut.


La versió original, en blanc i negre i sense música, va evolucionar amb el pas dels anys sobretot a partir del moment en que el videojoc va anar més enllà del control estricte de l'Acadèmia de les Ciències de Moscou -on treballava Pazhitnov- difonent-se a l'estranger. Primer va començar a circular una versió gratuïta per Hongria, després el joc va ser adaptat per a Apple II i Commodore 64 (sembla ser que sense el coneixement del seu creador) i, més tard, Nintendo, en disputa amb Atari, va aconseguir la llicència convertint el Tetris en un dels motius de l'èxit comercial de la portàtil Game Boy.


El 1991, Alexei Pazhitnov va emigrar als Estats Units, va fundar la seva pròpia empresa, va recuperar els drets d'autor que encara eren en mans de L'Acadèmia de les Ciències i des d'aleshores ha treballat en la creació de jocs per Nintendo, Microsoft i per WildSnake Software.


Però si l'origen d'aquest videojoc és rus, els japonesos també hi han volgut aportar alguna cosa més enllà de l'èxit comercial explotat per la Game Boy. Aquí els tenim en un sorprenent programa de televisió en el qual els concursants juguen en viu a una peculiar versió del Tetris caracteritzada per les trompades i les remullades:



Foto 1: Alexei Pazhitnov

Foto 2: Captura de pantalla de la versió original del joc