dimecres, 13 de febrer del 2008

Dret a vot per a tothom

«Aquí visc, aquí treballo, aquí pago impostos, aquí creixen els meus fills, aquí construeixo la nostra societat... On voto?»

Aquest és el lema de la campanya pel reconeixement del dret a vot de la població immigrada que ha posat en marxa, amb la col·laboració d'El Punt, la Coordinadora d'ONG Solidàries de les Comarques Gironines i l'Alt Maresme. Els cantants Gerard Quintana i Cris Juanico, el paleontòleg i codirector de les excavacions d'Atapuerca Eudald Carbonell, el mag Màgic Andreu, l'escriptora i diputada d'ERC, Maria Mercè Roca, el professor d’Història d’Àfrica a la UB, Jacint Creus, el president de Justícia i Pau de Barcelona, Arcadi Oliveres, la diputada del PSC al Parlament, Pia Bosch, el membre del Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Joan Manuel del Pozo i les escriptores Assumpció Cantalozella i Núria Esponellà són algunes de les persones que participen activament a la campanya aportant la seva opinió favorable al dret al vot pels immigrants. Els textos complerts es poden llegir en aquest web de la Coordinadora, mentre que El Punt publica cada dia un resum de les diferents opinions.

La campanya és oberta a la participació de tothom, enviant un correu electrònic a l'adreça dretavot@solidaries.org.

Aquesta és la meva aportació:

Viuen als nostres pobles o ciutats. Paguen impostos i amb el seu treball, sovint dels de l'esglaó més baix reservat als nouvinguts, ajuden a construir la societat del present i la del futur. La dels seus països d'origen, amb les petites trameses que poden enviar-hi de tant en tant, i també la del nostre.

Són, però, ciutadans a mitges perquè se'ls nega el principi més bàsic recollit a la Declaració Universal del Drets Humans en el seu article primer: Tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i en drets.

A les persones immigrades, com a la resta de ciutadans, se'ls exigeix que compleixin tots els deures però, al mateix temps, se'ls limita o impedeix del tot, segons quina sigui la seva procedència i l'àmbit de votació, l'exercici del dret a escollir a aquells que han de portar el timó del vaixell al qual hi anem uns i altres embarcats. Negant-los el dret al vot, condemnem als immigrants a no sortir a coberta i, mantenint-los en el gueto de la fosca bodega, com als antics esclaus, impedim la seva integració, promovem el racisme i la xenofòbia, alimentem rancúnies, donem ales a l'integrisme i, per acabar-ho d'arrodonir, ens condemnem a nosaltres mateixos traint la democràcia i fent de la nostra una societat encara més injusta.