dimarts, 13 de març del 2007

"El mirador de Vera"

El president José Luis Rodríguez Zapatero i la seva dona Sonsoles Espinosa han comprat un xalet de segona ma a la costa d'Almeria. Es tracta d'una casa d'una sola planta que fins ara era propietat d'un ciutadà estranger i que ha estat posada a nom de la Sonsoles. Els ha costat uns 440.000 euros (73 milions de pessetes) i l'operació s'ha portat a terme mitjançant un crèdit hipotecari del Banco de Santander, amb la qual cosa l'Emilio Botín ha guanyat uns clients il·lustres.

Fins aquí tot ben normal. La llàstima és que la urbanització escollida pel matrimoni Zapatero-Espinosa (prop de la qual hi estiuegen altres dirigents socialistes com Manuel Marín, Joaquín Almunia, Diego López Garrido i Javier Solana) porta per nom ni més ni menys que “El mirador de Vera”.

No seria estrany que en l'actual clima de crispació política, hi hagi algú que intenti fer acudits malèvols lligant la inversió immobiliària de Zapatero amb l'exsecretari d'estat per a la Seguretat Rafael Vera, un dels principals implicats en el cas GAL, el torpede que va impactar en la línia de flotació del govern de Felipe González.

El 1998, Vera va ser condemnat pel Tribunal Suprem a 10 anys de presó pel seu paper en el segrest de Segundo Marey pels GAL, però poc després el govern d'Aznar li va concedir un indult parcial, reduint la pena a tres anys i quatre mesos de presó. El 2004, el mateix tribunal va condemnar Rafael Vera a set anys de presó per un delicte continuat de malversació de cabdals públics en l'anomenat cas dels fons reservats. Tot i això, l'Estat acostuma a ser generós amb els seus servidors i després d'entrar i sortir diverses vegades de presó, l'any passat va obtenir el tercer grau penitenciari.

Ara encara li queda un altre afer obert relacionat amb els GAL, el del presumpte pagament de diners a les dones dels expolicies Amedo i Dominguez per comprar el seu silenci. El judici es va iniciar ahir a l'Audiència de Madrid i la següent sessió no serà fins el dia 29.

Enmig d'aquest embolic judicial, Rafael Vera ha tingut temps d'escriure un llibre autobiogràfic titulat “Las 19 puertas”, que són les que separaven la seva cel·la del carrer. A l'acte de presentació, celebrat dijous passat a Madrid, hi van assistir, entre altres, Felipe González, José Barrionuevo i José Luis Corcuera. És a dir, el vell PSOE.

Ni rastre de cap representant del nou PSOE de Zapatero, el que pretén distanciar-se de tot allò que soni als fantasmes del passat que el 1996 van obrir les portes de La Moncloa a Aznar. En el PP saben el malestar que provoca a Ferraz remoure el tema del terrorisme d'estat i per aquesta raó avui mateix en el Congrés dels Diputats, Eduardo Zaplana ja ha tornat a treure a passejar la història dels GAL i els vincles amb el PSOE.

Zapatero no hi va tenir res a veure, però posats a triar podia haver escollit una altra urbanització amb un nom que no li recordi aquells foscos episodis impulsats des de les clavegueres de l'Estat.

En tot cas, si comencen a circular acudits sobre ZP i “El mirador de Vera”, el PSOE sempre pot respondre amb altres gracietes que facin referència a l'àtic d'Aznar i Ana Botella a Marbella, situat en un edifici que, mira per on, forma part del llargíssim llistat de construccions il·legals del municipi, aquella Sodoma i Gomorra emblemàtica dels escàndols immobiliaris.


Foto: Vista exterior del xalet de Zapatero a Almeria. /ABC

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Interessant això del nou i vell PSOE. No obstant, a Rubalcaba i a Fernández de la Vega, ¿a quin PSOE els poses? Investiga. Investiga.

Toni Dalmau ha dit...

Ells dos són el "lligam" entre el PSOE vell i el PSOE nou.

Alfredo Pérez Rubalcaba ja era secretari d'estat d'Educació el 1988 i més tard va ser ministre d'Educació i Ciència i ministre de la Presidència. Durant el govern Aznar, era diputat i al mateix temps el contacte del PSOE amb els temes relacionats amb la treva d'ETA.

Per la seva part, María Teresa Fernández de la Vega va exercir càrrecs importants en el ministeri de Justicia durant els anys 80 (directora del gabinet del ministeri i directora general de Serveis). Era l'època en que el GAL va portar a terme els seus atemptats...