dijous, 15 de març del 2007

La intel·ligència de Bush i... la nostra


Dilluns a la mitjanit va arribar a totes les redaccions una notícia d'Efe datada a Washington amb el següent títol:

Bush es el presidente de EEUU con menor coeficiente intel·lectual en 60 años

A aquella hora jo era al peu del canó junt amb l'equip de tancament d'El Punt i vaig llegir aquesta llaminera història de dalt a baix. La notícia feia referència a un estudi publicat a la seva plana web per l'Institut Lovenstein d'Scranton, Pensilvania, segon el qual una comparativa dels coeficients intel·lectuals dels inquilins de la Casa Blanca des del demòcrata Franklin Roosevelt (1933-1945), situava a George W. Bush a la cua de tots ells amb tan sols 91 punts, quan la mitjana dels presidents republicans era de 115,5 i la dels demòcrates de 156. Segons l'estudi, el fet que l'actual president hagués obtingut una nota tan baixa era degut a les seves dificultats a l'hora de parlar en públic i a un limitat ús del vocabulari calculat en unes 6.500 paraules, front a les 11.000 dels seus antecessors. L'institut Lovenstein també subratllava la manca de formació acadèmica de Bush i el fet que no hagués publicat mai cap treball d'investigació.

Aquests arguments em van semblar raonables, però va cridar-me l'atenció que en sis dècades, el mandatari dels Estats Units amb el coeficient intel·lectual més alt fos Bill Clinton (156 punts). Vaig pensar que els investigadors no havien inclòs com a factor negatiu en la valoració de les neurones presidencials el fet que el polític d'Arkansas hagués posat en perill la seva carrera política tocant amb una ma el saxòfon i amb l'altra la geografia carnosa i inacabable d'una becària...

En tot cas ja era molt tard per les edicions en paper i la notícia només va aparèixer a les webs dels mitjans que tenen servei 24 hores com ara El País, ABC, 20 Minutos, la SER i La Razón.

Confesso que jo també la vaig penjar aquella matinada a L'Absurd Diari.

A l'endemà al matí, algú poc amic del Grupo Prisa va enviar un comentari a Meneame titulat així:

El País publica un Hoax como si de una noticia real se tratase

La cruzada de El País contra Bush – escribia l'autor- no conoce límites. La última ha sido la publicación de un hoax que recorre internet desde 2001. La noticia es practicamente una traducción literal del email original que se puede ver en Museumofhoaxes.com. Con lo fácil que resulta comprobar este tipo de datos gracias a Google...

Cap al migdia, Efe reconeixia l'error enviant als seus abonats un avís d'anulació de la notícia i advertint que l'informe de l'Institut Lovenstein “és fals”. Unes hores més tard, la mateixa agència reconduïa el tema explicant amb pèls i senyals el cas:

Como resucitó la “leyenda urbana” sobre el bajo coeficiente intel·lectual de Bush

La cosa té la seva gràcia perquè a l'origen d'aquesta resurrecció hi ha el president veneçolà Hugo Chavez, qui divendres passat en un acte públic a Buenos Aires va dir que Fidel Castro li acabava d'enviar una notícia “curiosa” sobre el baix coeficient intel·lectual de Bush. Alguns mitjans sud-americans se'n van fer ressò citant l'informe i dilluns Efe va transmetre també el tema sense donar-se compte que era una llegenda urbana i que el “prestigiós” Institut Lovenstein és un centre inexistent que només compta amb una web de broma.

L'afer ens permet arribar a algunes conclusions:

a) Que els periodistes tenim encara moltes coses per aprendre sobre les trampes que s'amaguen en el racons i raconets d'internet.

b) Que confiem, tal vegada excessivament, en la fiabilitat de les grans agències internacionals de notícies

c) Que tenim poca memòria tota vegada que l'any 2001, quan aquest "estudi" va ser penjat a la xarxa , ja van picar a l'ham mitjans com el britànic The Guardian, l'alemany Bild, el rus Pravda i alguns petits diaris dels Estats Units.

d) Que la imatge de Bush és tan pèssima a nivell internacional que permet fer creïble, fins i tot als professionals de la informació, llegendes urbanes com la que s'ha fet famosa aquests darrers dies.