dimecres, 28 de desembre del 2005

El muntatge de la Corona i el Photoshop


Carod-Rovira i Gomaespuma amb la Família Reial. Fotomuntatge: Casa del Rei / Gomaespuma Posted by Picasa

La Casa Reial ha admès que la felicitació nadalenca de Joan Carles i Sofia, en la qual els reis apareixen amb tots els seus nets, no és altra cosa que un muntatge fotogràfic. Segons un portaveu de La Zarzuela, als monarques els feia il·lusió que a la felicitació hi apareguessin els seus set nets, però va ser impossible reunir-los a tots plegats el mateix dia i per això és va optar per utilitzar imatges d’arxiu i fer un fotomuntatge.

El treball portat a terme per la mateixa Casa del Rei no ha estat precisament gaire lluït. A simple vista es pot observar que tenim un rei sense cames i que Victoria Federica, la filla petita dels Ducs de Lugo, pobrissona, no té braços. A més, la infanta Leonor apareix sobreposada damunt la reina, qui, al mateix temps, contraposada al fons de l’habitació, llueix un perfilat de consideració.

De cara a futurs Nadals, proposem modestament les següents solucions:

a) Que algú s’encarregui d’alleugerir la feixuga tasca de la Família Reial i que busqui un forat a les seves atapeïdes agendes per poder comparèixer plegats en una sessió fotogràfica a La Zarzuela, a Mallorca o a alguna estació d’esquí. Com que la combinatòria sempre és un art complicat, es podria fer servir el superordinador Mare Nostrum de Barcelona, en el ben entès que si la seva capacitat de càlcul fos insuficient per conciliar les agendes de la Corona, s’habilitaria immediatament una partida pressupostaria per duplicar el cervellot de la màquina.

b) En el cas força probable que la solució A no doni resultat, caldrà tirar endavant l’opció B basada en que els reis segueixin felicitant el Nadal amb fotomuntatges. En aquest cas s’haurà de dignificar el treball artístic amb dos processos simultanis: que l’expert o l'experta fotogràfica de la Casa del Rei faci d’una vegada un curs intensiu de Photoshop (ja no té cap excusa) i que el departament de premsa porti a terme una campanya per glossar l’estreta vinculació entre la institució monàrquica i el seu caràcter de muntatge històric, polític i social.

Una vegada ben assumit per la societat el valor intrínsec, essencial, del retallar i enganxar de la Corona, La Zarzuela podria obrir un xiringito a internet oferint als monàrquics de pro aparèixer, per un mòdic preu, als fotomuntatges de la Família Reial. Els dos humoristes de Gomaespuma ja han fet una prova pilot incorporant-se ells mateixos i el republicà Carod-Rovira a l’entranyable fotomuntatge dels reis amb els seus nets. I com que no hi queden gens malament, és d’esperar que els fidels a la monarquia encara hi sortiran millor, posant la cara de satisfacció que dona ajudar a finançar una institució tan nostrada.

Post escriptum: Com que costa de creure que el fotomuntatge sigui obra d'un professional i que, si ho fos, la Casa Reial hagués autoritzat a penjar un treball tan dolent a la seva pròpia web, tal vegada cal buscar un origen més domèstic a la felicitació nadalenca:

- La reina Sofia és una gran afeccionada a la fotografia.

- La infanta Cristina i Iñaki Urdangarin van inaugurar l'octubre passat a Barcelona el Saló Internacional de la Fotografia i la Imatge (Sonimagfoto) i es van interessar molt per la fotografia digital.

- La princesa Letizia, com a antiga periodista, sap utilitzar l'ordinador.

Estem davant una obra familiar i coral?

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Penso que podríes começar una col.lecció de postals reials amb gent afegida. Segru que a hores d'ara ja n'hi ha una bona pila circulant.

Toni Dalmau ha dit...

Bona idea. Ho investigaré :-)

Salut!

Pedro ha dit...

En quin mitjà treballes?

Toni Dalmau ha dit...

El Punt.

Salut!