divendres, 23 de setembre del 2005

El Dia de la Moto-Clos


Segons el convergent Xavier Trias, Clos ha convertit el Dia sense Cotxes en el "Dia amb moto". Foto: El Punt Posted by Picasa

Ahir, Dia Mundial sense Cotxes, més dos milions de persones varen sortir...amb cotxe de la costa sud-est dels Estats Units fugint de l'huracà Rita. Les cues a la zona metropolitana de Houston superaven els cent quilòmetres i l'autopista 45, que va des de la costa fins a l'interior de l'estat de Texas, estava totalment col·lapsada.

A aquestes alçades, ni els fenòmens meteorològics respecten el Dia Mundial sense Cotxes. Fins i tot, on feia bon temps, la jornada de "reflexió" no ha servit de res. A Madrid, per exemple, han estat notícia els 79 quilòmetres de cues a les vies d'entrada a la capital i fenòmens similars han succeït a bona part de les 900 ciutats de 30 països (270 d'elles a l'estat espanyol) que han participat en aquesta comèdia més ben intencionada que altra cosa.

Com que el fracàs no és nou sinó que s'ha repetit altres anys, a Catalunya són moltes les ciutats que han optat per substituir el Dia Mundial sense Cotxes per la Setmana de la Mobilitat, que com a mínim dona més marge de temps per programar actes. Una d'elles és Barcelona, que la celebrarà entre el 26 de setembre i el 2 d'octubre.

Tot i això, Joan Clos va voler ahir ser políticament correcte i va celebrar el Dia Mundial sense Cotxes estrenant...una moto de gran cilindrada. L'alcalde va deixar el cotxe oficial a Sant Jaume i va comparèixer a un acte públic pilotant una Honda Silver Wing 600, acompanyat pel seu guardaespatlles que portava una màquina idèntica. Les dues motos han estat comprades per l'Ajuntament.

Aquest model d'Honda forma part del tipus de motos conegudes com a megascooter pel seu tamany, cilindrada, potència, velocitat màxima i luxe. Segons la web d'Honda, "la gran i potent Silver Wing expandeix el concepte d'scooter a una increïble dimensió". I segons Supermotor.com, és "l'elecció perfecte per fer llargs, llargs viatges". El seu cost són 10.299 euros i, corregiu-me si m'equivoco, però em dona la impressió que la Silver Wing no entraria dins el concepte de mobilitat sostenible.

Joan Clos no té sort amb el Dia sense Cotxes. Escarmentat per les crítiques que va rebre el 2003, quan es va fer portar fins a Catalunya Ràdio amb el cotxe oficial, ara ho ha volgut arreglar anant amb una megamoto, i també ha estat criticat per l'oposició. Podia haver escollit una Vespino, que gasta menys que un encenedor, o una bicicleta, però s'ha deixat seduir per l'eslògan de la marca japonesa: "El Poder del Somni".

En lloc de comprar dues megascooter, Joan Clos podia haver seguit l'exemple la Junta d'Andalusia, que acaba d'adquirir 150 bicicletes pels seus funcionaris. Clar que potser l'alcalde toca de peus a terra i no confia massa en poder circular tranquil·lament en bici per la seva ciutat. És el que denunciava ahir una lectora de Múrcia a la publicació 20 Minutos: "Dia sense cotxes i tota la vida sense carril-bici".

2 comentaris:

Anònim ha dit...

your blog is interesting. Would you be interested in visiting my site?
Guy Zachs, http://zaxnet.net/stocktrading.html

Anònim ha dit...

El Clos últimament surt més a TV3 que el l'anagrama de la "nostra" o més aviat "seva"