dijous, 15 de març del 2012

La baixesa moral del diner


La mala consciència ha pogut més que els dòlars. Greg Smith, director executiu del banc d'inversions Goldman Sachs ha renunciat al seu càrrec. El fins ara alt directiu d'aquesta firma involucrada en l'afer de les hipoteques subprime, detonants de l'actual crisi financera, i en l'ocultació del dèficit grec, ha confessat públicament que plega per l'ambient "tòxic i destructiu" de l'empresa i per la baixesa moral d'uns directius més preocupats per obtenir rèdits que per afavorir els seus clients. "Em posa malalt la fredor amb què la gent parla sobre com estafar els seus clients”.

Greg Smith ha treballat dotze anys a Goldman Sachs però el que ara ha denunciat en una carta al The New York Times no és segurament res de nou que qualsevol persona amb dos dits de front no hagi pogut intuir des de fora. Smith ha abandonat el territori intocable dels "llestos", dels poderosos analistes i especuladors que, prement una tecla, fan tremolar l'economia mundial. Tindrà les seves raons per fer-ho però vagi on vagi deixarà rastre de pudor.

Baixesa moral. Una bona definició de part dels mals que han provocat i segueixen provocant aquesta tempesta perfecta que patint.

Il·lustració: Victor Kerlow / The New York Times

1 comentari:

Nuesa Literària ha dit...

Plega. Val. D'acord. Però... ¿no caldrien uns judicis de Nuremberg de tot el que està passant? ¿N'hi ha prou amb què sapiguem el que passa? ¿Quantes llars s'han ensorrat i s'ensorraran a causa d'aquesta baixesa moral?