El blog de L'Absurd Diari:
Una mirada irònica a l'actualitat
dissabte, 10 de març del 2012
Clooney i els idus de març
Shakespeare, a la seva obra Juli Cèsar, va fer famosa la frase “Cuida't dels idus de març!", un advertiment que segons el grec Plutarc va rebre l'emperador romà per part d'un vident poc abans de ser assassinat. Els idus eren dies de bons auguris i per a tant Juli Cèsar, tan proper als deus, investit amb el títol d'imperator perpetuu i de pontifex maximus, no podia creure de cap manera que algú escollís aquell idus de març de l'any 44 a.C. (15 del mes martius) per trair-lo. Aquell dia, l'emperador es va apropar al vident i tot enfotent-se dels mals auguris li va dir: "Els idus de març ja han arribat". I el vident li va respondre: "Sí, però encara no han acabat". Poc desprès, Juli Cèsar moria apunyalat, víctima d'una conspiració protagonitzada per un grup de senadors.
“Los idus de marzo” és precisament el significatiu títol de la darrera pel·lícula dirigida i protagonitzada per George Clooney. Un títol que resumeix el que l'actor, director i, en aquest cas també coguionista i coproductor, pretén explicar en aquest retorn al cinema polític. La història, basada en l'obra teatral “Farragut North” de Beau Willimon, explica el rerefons de traïcions i enganys del món de la política, els punyals que, com a l'època de Juli Cèsar, fan el treball brut, en aquest cas durant les eleccions primàries del Partit Demòcrata. Un partit i un candidat - el governador Mike Morris (George Clooney)- que aspira a portar la regeneració a la presidència dels Estats Units, però que en aquest camí cap a la Casa Blanca no dubte en embrutir-se les mans i a fer veure que les té netes. Ho fa des d'un segon terme perquè el gran protagonista del film és un jove i ingenu cap de comunicació de la campanya, un “guardià del discurs” protagonitzat meritòriament per Ryan Gosling.
No estem davant un thiller polític, sinó més aviat davant una faula moral pessimista sobre l'ascens al poder. Hi ha cinisme, cops de colze, deslleialtat, ambició, sexe i tot allò que sigui necessari per guanyar les primàries a Ohio. Tot s'hi val perquè, com diu el tòpic de la política electoral nord-americana, “qui guanya a Ohio, guanya les primàries”.
Fervent demòcrata i ben conegut pel seu suport públic a Barack Obama, Clooney no ha dubtat a l'hora de portar a la pantalla -amb una estrena que coincideix amb les eleccions primàries republicanes- la contradicció que hi pot haver entre el missatge progressista del Partit Demòcrata i allò que es cou sota terra, a les clavegueres de l'exercici brut de la política.
Justament avui he anat aquesta tarda a veure aquest film. M'ha semblat una bona pel·lícula, molt honesta. Molt realista. Un pel·lícula que no amaga un triomf del cinisme actual en el món polític d'Occident; i també fent emfàsi al títol, molt ben trobat, ja en temps immemorials de Cèsar, el tema de que el poder corromp i que es pot fer el que sigui per arribar a conseguir-lo; és quelcom molt antic però desgraciadament molt actual. Clooney més enllà dels seus anuncis de "Nespresso" ens regala com a director una nova entrega de bon cinema "crític i compromès", un fet s'agraeix en uns temps on el que destaquen més són les propostes de cinema familiar i de crispetes.
Fronteras físicas y mentales
-
Cada frontera que se cierra o cada muro que se levanta es un repliegue de
derechos y una amenaza de conflictos. Vuelven los pasaportes y las barreras
front...
"¿Avanzamos?", pregunta la publicidad del BBVA...
-
*...para reforzar su voluntad de adquirir el **muy rentable*
*Banco de Sabadell. **¿Acaso avanzar es sinónimo de crecer? *
Lo primero es dar respuesta a la...
¿El ranking que nunca existió?
-
Me pasan por un grupo de amigos de Bilbao, entre orgullosos e irónicos,
una "noticia" del 20Minutos, del día 7, con este titular:
La ciudad donde mejor s...
Cocina, química y feminismo
-
Estas Navidades, Apple TV+ ha tenido la genial idea de abrir gratuitamente
su plataforma durante unos días para echar un vistazo a su oferta de cine y
seri...
ChatGPT, una virguería en pañales
-
Lo del *ChatGPT* es impresionante, pero está en pañales. Sin duda se trata
de un *experimento de Inteligencia Artificial (IA) en fase beta *y se notan
mu...
Dácil es cajera
-
Por Manuel M. Almeida
Dácil es cajera. Trabaja de nueve a siete en no sé qué hipermercado. Antes
y después del trabajo, en horas del crepúsculo, se sub...
Carlos Yárnoz, nuevo Defensor del Lector de El País
-
Carlos Yárnoz será el nuevo Defensor del Lector de El País en sustitución
de Lola Galán. El nombramiento tendrá una duración de un año, prorrogable
por el ...
Empezar un nuevo negocio por internet
-
Cuando deseamos emprender, el primer desafío al que nos enfrentamos es
saber cómo elegir la idea adecuada para tu negocio debido a que pensamos en
la con...
Persiguiendo a Gabo
-
*Colita. El País*
Ron y agua bendita. Lo restregaron nada más nacer. Su tía Francisca
Cimodosea Mejía quiso evitar percances como esa vuelta de cordón umb...
2 comentaris:
Justament avui he anat aquesta tarda a veure aquest film. M'ha semblat una bona pel·lícula, molt honesta. Molt realista. Un pel·lícula que no amaga un triomf del cinisme actual en el món polític d'Occident; i també fent emfàsi al títol, molt ben trobat, ja en temps immemorials de Cèsar, el tema de que el poder corromp i que es pot fer el que sigui per arribar a conseguir-lo; és quelcom molt antic però desgraciadament molt actual.
Clooney més enllà dels seus anuncis de "Nespresso" ens regala com a director una nova entrega de bon cinema "crític i compromès", un fet s'agraeix en uns temps on el que destaquen més són les propostes de cinema familiar i de crispetes.
Efectivament Gabriel, Clooney, tan popular com és, no s'entrega al cinema de crispetes...
Publica un comentari a l'entrada