dissabte, 15 de maig del 2010

"Votar és molt fàcil"

Els problemes tècnics registrats a la consulta electrònica sobre la reforma de la Diagonal de Barcelona tenen un punt de patetisme grotesc per no dir còmic. Primer, l'alcalde Jordi Hereu es va creure o va fer veure davant les càmeres que havia aconseguit votar quan en realitat no va poder consumar el vot fins unes hores més tard. Després, algú va usurpar la identitat del cap de files del PP, Alberto Fernández Díaz amb el simple procediment d'utilitzar la data de naixement i el número de DNI del líder popular per rebre en un mòbil la clau per votar. Per últim, el convergent Xavier Trias va intentar infructuosament exercir el seu dret al vot set vegades seguides -a la màquina apareixia “Error 01”- i per fer-ho amb èxit es va haver de desplaçar a un altre col·legi electoral.

Això és el que ha succeït amb algunes de les primeres espases de la política local, però quants són els ciutadans anònims que han patit la incompetència d'un muntatge tècnic -el del vot electrònic- que té assignada una partida de 550.000 euros dins el cost global de la consulta proper als 3 milions? Quants vots fraudulents es poden haver produït i quina fiabilitat democràtica mereix un procés que ha prioritzat la facilitat del vot per damunt de la seguretat? Quines responsabilitats exigirà l'Ajuntament a les empreses adjudicatàries i qui, a nivell polític, pagarà els plats trencats?

Mentrestant avui, un dia abans del final de la consulta, encara s'ha pogut veure a la premsa aquest anunci on els organitzadors asseguren que “Votar pel futur de la Diagonal és molt fàcil”. Un punt i final surrealista per un afer que, sigui quin sigui el resultat de la votació, ha col·locat l'alcalde Hereu en un enfangat embolic polític.



Foto: L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, intentant votar sense èxit dilluns a les Corts.  / Quim Puig / El Punt

Postdata diumenge 16 de maig: L'opció de no reformar la Diagonal arrasa en la votació popular amb un 79,84% dels vots. Hereu anuncia la destitució del primer tinent d'alcalde Carles Martí i accepta la renúncia de la gerent dels serveis d'informació de l'Ajuntament, Pilar Conesa.