divendres, 25 de juliol del 2008

És fals el web de Karadzic?


Les autoritats sèrbies han presentat davant l'opinió pública mundial l'exlider serbobosnià Radovan Karadzic, arrestat dilluns a Belgrad, com un personatge camaleònic que ha viscut camuflat durant els darrers divuit mesos sota la pell, la llarga barba, els cabells blancs i les olleres de cul de got d'un metge naturista, una mena de guru de la vida sana. D'acord amb la versió oficial, el psiquiatre, poeta i presumpte criminal de guerra responsable polític del genocidi d'Srebrenica i del cruel setge a Sarajevo va desaparèixer de la llum pública el 1996 i va retornar el gener del 2007 reencarnat en la figura del Dr. Dragan "David" Dabic, "una barreja de Freud i de bohemi", com l'ha definit el director d'una publicació mèdica en la qual col·laborava.


Introduït perfectament en el paper de bon doctor de la medicina alternativa, d'aspecte, això sí, una mica estrany, entre místic i retro-hippy, Dabic / Karadzic tenia un tracte cordial i no s'amagava de ningú. Aportava energia positiva als seus pacients, feia xerrades i, segons han recollit les agències i mitjans de comunicació d'arreu del món, disposava fins i tot d'un web oficial: www.dragandabic.com


El web del carnisser de Sarajevo consta d'una sola plana d'aspecte rudimentari, pràcticament sense enllaços i en la qual el disseny brilla per la seva absència. Text tirat i poques fotos del Dr. Dabic, les mateixes que han reproduït els mitjans de comunicació. Una biografia del personatge inventat (escrita en serbi però també en anglès, prova de que qui va decidir el contingut tenia vocació de fer-se entendre fora de les fronteres sèrbies) i res més.


Dona la impressió que el web s'ha fet a corre-cuita...i podria ser que hagi estat així. Una consulta a les bases de dades que, mitjançant l'anomenat protocol Whois, guarden els registres de dominis d'arreu del món hauria de permetre saber quan es va donar d'alta l'adreça draganbadic.com i qui és el seu propietari. I aquí comencen les sorpreses. La data que apareix és el 22 de juliol de 2008, és a dir l'endemà que es fes pública la detenció de Radovan Karadzic. Algú doncs va penjar a la xarxa aquesta plana en el moment oportú i amb la intenció que, com mosques atretes per la noticia, milers i milers d'internautes d'arreu del món (periodistes, polítics i curiosos) hi entressin a assaborir la història oficial del Dr. Dragan David Dabic.


I qui pot ser aquest algú?. El registre Whois no dona cap pista. Es més, el nom del propietari de l'adreça queda amagat mitjançant el Whois Privacy Protection Service, un sistema que ofereixen alguns registradors de dominis amb la intenció de salvaguardar la identitat dels seus clients. Aquestes empreses justifiquen el servei d'anonimat adduint que així s'impedeix que els spammers (difusors de correu brossa) capturin noms i adreces d'e-mail dins les bases de dades públiques de registres. Això pot ser una raó, però també n'hi ha d'altres que responen a un intent de dificultar la persecució de fets il·lícits a Internet com ara el registre deslleial d'un nom de domini o la vulneració de drets de propietat industrial de tercers. En tot cas, la registradora del domini dragandavic.com (l'empresa nordamericana eNom.com, amb seu a Bellevue, Washington) no donarà mai el nom del seu client sense l'ordre d'un jutge.


¿Podria ser la data del creació del domini – 22 de juliol de 2008- el fruit d'un error en el registre?


Si fos així, i si el web oficial de Dabic / Karadzic existís des de temps enrere, encara que fos amb una altra adreça, hauria estat capturat per Archive.org, l'organització que manté un immens arxiu històric de tot el contingut d'Internet. Una consulta amb el cercador del servei indica que allà no hi ha ni rastre de la plana del fictici metge.


D'altra banda, les autoritats sèrbies i la premsa han relacionat també a Karadzic amb un altre web que porta per nom Psy Help Energy. Es tracta d'una plana dedicada a la medicina alternativa i en la qual s'ofereixen remeis i productes per curar des de la depressió fins a la diabetis, passant per l'epilèpsia i l'esclerosi múltiple. Els procediments curatius es basen en l'anomenat “Programa de Benestar de David”, essent el tal David, és de suposar, el Dr. Dragan "David" Dabic, l'alter ego de Karadzic. En tot cas, el domini de la plana no està registrat al seu nom sinó que pertany a la societat Pavlovic Consulting, una empresa amb seu a Belgrad, fundada el 2006 i dedicada a l'assessorament tecnològic. Segons The Associated Press, Zoran Pavlovic es reunia darrerament una o dues vegades al mes amb el Dr. Dabic per anar discutint el contingut i disseny de la plana, que ha quedat a mig fer (alguns enllaços no funcionen i no hi ha versió anglesa). Dona la impressió que hi havia pressa per estrenar-la abans d'estar acabada. L'adreça del web té una data de registre molt recent: 22 de maig de 2008. “Francament, em feia una mica de por. Vaig pensar que pertanyia a alguna secta religiosa, amb aquesta barba i tot, però l'he tractat com a qualsevol altre client”, ha dit Pavlovic.


Quina conclusió es pot treure de tot plegat?. El fet que el domini del web oficial del Dr. Davic no hagi estat donat d'alta fins l'endemà de la detenció de Karadzic podria apuntar cap a algun oportunisme comercial: aprofitar l'allau de visites per intentar vendre alguna cosa, però de moment a la plana no hi ha cap mena d'anunci fora de la promoció del suposat terapeuta.


Intencionalitat política?. Aquests darrers dies són molts els mitjans informatius que donen per bona la tesi segons la qual l'exlider serbobosnià ha estat sempre sota el control del serveis secrets serbis, els quals li haurien fabricat la personalitat del metge agafant la identitat d'un altre Dragan Dabic assassinat el 1993 per un franctirador de l'exercit serbobosnià, és a dir del propi Karadzic, durant el setge de Sarajevo. La plana web seria doncs una mena de carta de presentació internacional del personatge fictici, però ¿per quina raó haurien trigat tant en penjar-la a la xarxa?.


Immediatament després de ser detingut, a Radovan Karadzic li han afaitat la barba i li han tallat els cabells i per a tant la seva imatge torna ser la de sempre amb uns quants anys més. Mai sabrem si el carnisser de Sarajevo ha representat durant divuit mesos el millor paper de la seva vida enganyant a tothom o si ha estat tranquil·lament amagat en una residència dels serveis secrets, mentre un altre actor - el ja famós Dr. Dragan "David" Dabic, el protagonista del web- curava cossos i ànimes.


Imatges:

1: Un detall del web del Dr.Dabic.

2: Fragment del registre del domini amb la data de creació.

3: Fragment del registre amb la identitat amagada del propietari del domini.

4: A l'esquerra, foto de Radovan Karadzic, i a la dreta el seu alter ego, el Dr. Dabic.

2 comentaris:

Toni Jover ha dit...

molt ben trobat!

miq ha dit...

Una recerca i un article brillants; m'hi he enganxat fins al final, interessantíssim.