Davant una audiència d'unes tres-centes persones, els papers principals se'ls van repartir el president del partit, Albert Rivera, el diputat Antonio Robles i dos representants de la branca “intel·lectual”, aquella que apareix i desapareix segons com bufa el vent: el periodista Arcadi Espada i el catedràtic de Dret, Francesc de Carreras. Es va parlar poc de Barcelona, gens de la crisi interna que pateix la formació i molt de “regenerar la democràcia”, de posar fi “al malson nacionalista” i de treure Espanya del pou on l'han ficada ZP i els “nacionalismes excloents”. “Zapatero és un desastre. El pitjor president que hi ha hagut a la història de la democràcia”, va dir Francesc de Carreras, que, per cert, és el mateix que va afirmar Aznar fa pocs dies a Ferrol.
I és que els plantejaments d'uns i altres no estan tan allunyats. Ahir mateix, la cap de llista de Barcelona per Ciutadans, l'advocada Esperanza García va assegurar que hi hagut “contactes indirectes” amb el PP i amb CiU per “sondejar la possibilitat de futurs pactes” municipals. Rivera assegura que els seus regidors no pactaran amb cap partit nacionalista i és de suposar que Trias no acceptarà enfangar-se políticament d'aquesta manera, però els designis de les urnes i el pes de les ambicions són inescrutables...
I com que de nacionalistes n'hi ha d'aquí, d'allà i de més enllà, seria curiós veure a “antinacionalistes” com Rivera, Robles, Espada, De Carreras o Boadella havent d'escollir entre continuar en la solitud més absoluta (amb risc de ruptures internes i esperant a les eleccions generals per pujar a l'autobús de Fernando Savater i l'eurodiputada socialista Rosa Díez) o fer, a més curt termini, una encaixada de mans amb nacionalistes espanyols o catalans.
De moment avui a Barcelona, Savater i Teresa Giménez Barbat, presidenta de l'Associació Ciutadans de Catalunya, l'entitat que aplega als intel·lectuals que van promoure el partit Ciutadans, ja han manifestat la seva intenció d'arribar a algun tipus d'entesa de cara a les eleccions generals. El filòsof ha refusat, per discrepàncies ideològiques, la proposta de Zaplana de fer una “aliança conjuntural” entre la nova plataforma i els populars, però tenint en compte que el que volen crear és “un partit espanyol sense complexes” que reforci el pes de l'estat front als de les autonomies i que bloquegi una sortida negociada al problema basc, és més que segur que aquesta “tercera via regeneracionista” acabi saltant a l'escena política vestint de dalt a baix els colors del nacionalisme espanyol. Aquell nacionalisme que alguns dels que critiquen el català o el basc, intenten fer veure que no existeix.
Foto: María Luz Guilarte, Esperanza García i Albert Rivera ahir en el míting de Ciutadans. / Pere Virgili / Avui
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada