dilluns, 11 de juny del 2007

Rajoy: "ETA es una gran nación"



Diuen que només les persones que fan coses tenen la possibilitat de caure en algun error. Aquest risc inevitable també és present en el món de la gestió pública. Els polítics xerren tant, que, tard o d'hora, la boca els acaba traint i cometen els celebrats lapsus linguae.

Poc després de l'atemptat contra l'aeroport de Barajas, Zapatero va cometre el lapsus, corregit de manera immediata, de qualificar l'acció d'ETA com un “tràgic accident”. Aquella vegada, tota la maquinària del PP li va caure al damunt acusant al president espanyol d'haver-se deixat trair pel subconscient, restant importància a l'atemptat per poder continuar negociant amb els etarres.

Però les cagades verbals no son només patrimoni dels socialistes.

Enmig de la polèmica de l'OPA de Gas Natural a Endesa, Esperanza Aguirre va lamentar el possible trasllat de la companyia elèctrica “fuera del territorio nacional”, referint-se a Catalunya. I aquests darrers dies també ha patit dos lapsus seguits el líder del PP Mariano Rajoy. La setmana passada, volem creure que sense mala intenció, va dir “Partido Terrorista” en lloc de “Partido Socialista” i avui s'ha referit a ETA com “una gran nación”. L'anècdota ha tingut lloc a la seu central del PP, al carrer Génova, poc després de la reunió mantinguda amb Zapatero a La Moncloa sobre el final de l'alto el foc d'ETA. Les circumstancies ho exigien i la declaració de Rajoy tenia un cert to de solemnitat, però en un moment del discurs, el líder popular ha dit el següent:


Quiero transmitir a los españoles un mensaje de esperanza: ETA es una gran nación. España, perdón, es una gran nación”.

Els etarres encara deuen riure i els humoristes se'n fan creus de com la realitat supera la ficció. “Nosaltres necessitem deu guionistes treballant setmanes per aconseguir una cosa així”, ha lamentat irònicament Toni Soler, ànima mater de Minoria Absoluta.