dimecres, 13 de setembre del 2006

Xuletes electròniques

Amb l'inici del nou curs escolar, s'han obert altre cop les aules de les escoles i instituts, l'escenari del molt noble i antic art de copiar. Queden força dies pels primers examens, però qui més qui menys, amb les noves lliçons, començarà a rumiar les tècniques més efectives per no haver d'aprendre's de memòria la Generació del 27, la Llei de Newton o ves a saber quina formula matemàtica o química.

En la meva època d'estudiant, allà per l'era quaternària, escriviem les xuletes amb l'entranyable Bic naranja, Bic cristal, dos escrituras a elegir. Després va arribar la revolució dels PC i el personal va substituir el boli pel Word de l'amic Finestres, confeccionant la xuleta amb el cos més petit possible i la família de lletres més clara.

Amb el pas del temps, la cosa s'ha anat sofisticant fins el punt que ara els estudiants ja tenen a la seva disposició programes gratuïts com el Chuletas v4, que permet, entre moltes altres coses, dissenyar, editar, comprimir i imprimir els microapunts a una o dues cares, insertar-hi formules matemàtiques i utilitzar tota mena de formats de text (negretes, cursives, paraules subratllades etc.).

Però fins i tot, pels mandrosos que no vulguin perdre el temps instal·lant el programa, existeix una opció online anomenada Xuletas que, mitjançant una editora, fa el mateix i penja el resultat final en una base de dades a internet, on les xuletes, classificades per matèries i per cursos, queden a disposició de qui se les vulgui imprimir i utilitzar.

El projecte és en fase beta i encara no hi ha gaire material, però és més que probable que ben aviat aquest arxiu sigui visitat per molts estudiants com ja està succeint amb la web d'apunts El Rincón del vago que, per cert, disposa també d'una secció dedicada a les tècniques del bon copiar i una altra amb anècdotes enviades pels copions.

En tot cas, l'ús de xuletes fetes per una altra persona estalvia temps i energies, però fa perdre aquella gran avantatge que tenen els autors del gènere del microapunts: l'esforç que han d'abocar en entendre i resumir el tema fa que sovint acabin aprenen la lliçó que pretenien estalviar-se empollar.

El Bic, doncs, ha passat a la història i els estudiants d'avui dia utilitzen serveis i programes com els que he comentat, per no parlar d'altres tècniques més sofisticades, més pròpies de l'espionatge, com ara els sistemes electrònics que permeten comunicar amb un col·lega situat a l'exterior de l'aula.

En un atac de nostàlgia m'he imprès un microapunt de literatura castellana dipositat per un tal Koronas a l'arxiu de Xuletas. Consisteix en un llistat d'autors i obres del Modernisme i de la Generació del 27. El paper fa 8 centímetres d'alt per 4 d'ample i el cos de lletra és tan petit que per poder-lo llegir necessito posar-me les olleres. L'edat, amb la seva conseqüència immediata, la vista cansada, no perdonen i, com era d'esperar, l'intent de regressió infantil ha estat un frustrant i rotund fracàs, un cop baix que superaré bevent un whisky a la salut dels professors que un dia ja llunyà intentaven controlar que no copiés.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Us convidem a llegir

www.olladegrills.cat

www.xgomezm.blocat.com/2423

Thanks!!!!