dimecres, 14 de juny del 2006

La gorra d'en Fraga

Bona, molt bona la foto de Luis Magán publicada diumenge en El País en la que apareixen dos manifestants de renom: el senador Manuel Fraga i l'ex comissaria europea Loyola de Palacio. Els dos personatges estan asseguts en uns esglaons de la Plaza de Colón de Madrid escoltant un dels oradors de la manifestació convocada per l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT). Fraga es protegeix del sol amb una gorra blanca amb el lema “11-M manipulación”.

Si enlloc de gorra portés un barret, tindria un aire patriarcal. Les mans en posició de repòs damunt el bastó, les cames estirades, els peus encreuats i la mirada perduda amb els ulls mig clucs.

Pel que diu la seva gorra, don Manuel es manifesta contra “la manipulació”. Ell, que el 1966 es va banyar a Palomares per intentar fer creure a l'opinió pública que l'accident de dos avions militars nord-americans, un d'ells armat amb bombes termonuclears, no comportava cap perill ni per la població ni pel turisme. Es va banyar i va tocar el dos immediatament cap a Madrid, sabent que en aquests casos els efectes de la contaminació radioactiva no són instantanis sinó acumulatius al llarg del temps. Quaranta anys després, aquest poble d'Almeria continua essent el més radioactiu d'Espanya i un 29 per cent dels seus habitants tenen restes de plutoni en el seu organisme.

Es manifesta també contra “la manipulació” qui, quan manava, va instaurar la Llei de Premsa, el pilar bàsic de l'autocensura, amb la qual els periodistes es veien obligats a “manipular-se” ells mateixos per no ser devorats dins la boca del llop de la Dictadura.

En què deu estar pensant l'ex ministre de Franco i actual president d'honor del PP?.

Pensa, tal vegada, en les avantatges de viure en democràcia i de poder manifestar-se sense que el seu alter ego, el don Manuel ministre, el de “la calle es mia”, li envii els grisos?