dimarts, 6 de juny del 2006

El Sí a la butxaca


Una enquesta publicada diumenge per La Vanguardia indica que si el referèndum per l'Estatut es fes en aquests moments, un 70 per cent dels votants li donarien suport i un 23 per cent ho farien en contra. Es tracta d'uns resultats més contundents que els del darrer Pulsómetro de la cadena SER segons els quals hi hauria un 51 per cent de vots a favor i un 16 per cent en contra de la reforma.

En tot cas, l'enquesta de La Vanguardia feta entre el 30 de maig i l'1 de juny per l'institut Noxa Consulting torna a insistir en un detall que ja apareixia en un sondeig anterior: el distanciament entre la intenció de vot dels votants d'ERC (la majoria d'ells favorables al Sí) i el suport al No reclamat per la militància i la direcció del partit. A l'enquesta publicada el 14 de maig sortia que un 44 per cent dels votants d'ERC apostaven pel Sí front al 31 per cent que es decantaven pel No. Ara, els partidaris del Sí serien un 45 per cent i els dels No un 35 per cent, mentre que un 8 per cent votaria en blanc, un 5 per cent s'abstindria i un 7 per cent no ho té decidit.

Hi ha un altre element que també crida l'atenció: els votants d'ERC decidits a pronunciar-se a favor de la reforma estatutària són, com hem dit, un 45 per cent, però encara hi ha un percentatge més alt del conjunt d'electors republicans -un 58 per cent- que es mostren partidaris que s'aprovi l'Estatut. És a dir, que hi haurà votants d'ERC que aniran al col·legi electoral amb el cor partit. Seran disciplinats i seguiran la consigna del partit de votar No, però en el fons esperaran que guanyi el Sí.

Els resultats de les enquestes sempre s'han d'agafar amb pinces (son només el retrat, amb llum i ombres, del moment en que es fa el sondeig) , però hi ha indicis que permeten intuir que la direcció d'ERC, quan inicialment es pronunciava per qualsevol cosa menys per un No, tenia una visió més clara de l'estat d'opinió dels seus votants que les assemblees del partit. Els militants van acabar imposant a la direcció el vot en contra, però ara part dels esforços de campanya s'hauran de dedicar a canviar l'opinió d'una part important dels propis electors decidits a sortir de casa el 18-J amb el Sí a la butxaca.

Acudit: El Punt / Xavi Torrent

1 comentari:

Anònim ha dit...

Com el 58% de l'electorat republicà voti favorablament l'estatut la ¿direcció? ja pot anar fent les maletes