dimecres, 16 de novembre de 2005

La COPE incompleix els "manaments" dels bisbes


Dibuix d'en JAP publicat en El Punt el 14 de novembre Posted by Picasa

Els arquebisbats de Tarragona i Barcelona han volgut deixar clar públicament que no fan cap aportació ni tenen accions de la COPE. És de suposar que l’anunci s’ha produït davant el temor de que a la propera declaració de renda siguin encara més els catalans que deixin de marcar la famosa creueta del 0,52 per cent de l’IRPF a favor de l’Església Catòlica. Per la seva part, Joaquim Fortuny, ecònom diocesà de l’arquebisbat de Tarragona ha dit que els bisbes catalans han fet gestions a la Conferència Episcopal Espanyola i a la Santa Seu per intentar “corregir” el to de determinats programes de la COPE i “afavorir un clima mediàtic de convivència”.

Lamentablement, els onze bisbes catalans en actiu, amb el probable suport dels prelats bascos, hi tenen poc a fer davant una Conferència Episcopal Espanyola on l’ala progressista és una absoluta minoria. I el mateix o pitjor succeeix en el Vaticà.

D’altra banda, la creuada del nacional-catolicisme contra la Llei Orgànica d’Educació (LOE) tampoc fa que hi hagi un clima precisament favorable a “moderar” les veus de personatges com Federico Jiménez Losantos o el seu col·lega César Vidal.

Així les coses, l’únic que poden fer els bisbes catalans, si encara no han renunciat fastiguejats per la seva impotència, és presentar-se en el Vaticà carregats de raons.

Per un costat hi poden portar el llibre “Les barbaritats de la COPE” d’Álvaro Vioque (Ara Llibres), un recull del reguitzell de mentides i insults que es poden escoltar cada dia a l’emissora dels bisbes.

Per l’altre, poden recuperar de l’arxiu un document aprovat pel plenari de la Conferència Episcopal el 26 d’abril del 1991. Porta per nom “Ideario COPE” i consta de dues parts: Bases teòriques i Compromisos professionals i ètics.

A la segona part, es pot llegir textualment que “en la expresión de opiniones propias y ajenas, la COPE observará como regla de estilo el respeto a las personas i el diálogo civilizado, rehuyendo el apasionamiento unilateral y la crítica sistemática”.

Més endavant, el document assegura que l’emissora promourà els valors de l’humanisme cristià i afegeix: “Laborará incansablemente por la paz, por la justicia y por la libertad; propiciará siempre el talante conciliador, la convivencia y el diálogo. Sacará a la luz pública los fallos y las quiebras de la sociedad, denunciará las injusticias, pero sin sembrar odios ni esparcir gérmenes de división. Respetará las leyes y a las autoridades democráticas, con espíritu de colaboración al bien común”.

Per últim, la Conferència Episcopal es compromet que l’emissora estigui al servei de l’Espanya democràtica i autonòmica: “Las antenas de la COPE cubren con sus ondas todo el territorio peninsular e insular del Estado español. La conciencia solidaria de todos los pueblos de España y las peculiaridades específicas de cada uno de ellos han de estar siempre presentes en la programación de COPE y ser fuente inspiradora de sus servicios radiofónicos”.

Està ben clar que l’actual direcció de la COPE incompleix els “manaments” aprovats pels bisbes el 1991. Un incompliment sistemàtic i barroer que hauria de fer caure la cara de vergonya a la Conferència Episcopal Espanyola.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Hola,
sense faltar al respecte però.. sincerament, creus que als bisbes els
importa gaire que la COPE trenqui aquests manaments?

Si tot just la COPE està fent el que vol l'Església: atacar un govern
que per ells és poc conservador, laic, antireligiós,... per afavorir una
dreta absolutista, d'Església, rància, amb uns quants minustres de
l'Opus, ... això és el que vol l'Esgliésia i... la COPE l'ajuda.

Sincerament, cada vegada em torno més anti-Església... i quan entro a la
web de l'emisora o a la de Libertad Digital... més que indignació (que
d'això n'hi ha molta)... comença a haver-hi perplexitat, un cert
passotisme i... por de pensar què podria passar si aquesta colla de
feixistes-ultrareligiosos (pel que els interessa) tornessin a manar...

Salut!
Alfons.