dimarts, 26 de juliol del 2005

La política de "tirar a matar"

El president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, Francisco José Hernando, ha justificat les instruccions de “tirar a matar” donades pel govern Blair a la policia britànica en el marc de la lluita antiterrorista. Hernando s’ha pronunciat així poc després de que aquestes ordres provoquessin a Londres la mort d’un brasiler innocent tirotejat a boca de canó per un grup d’agents.

“Estem davant la tercera guerra mundial, que és la guerra contra el terrorisme. Soc contrari com és natural a la pena de mort, però quan el risc que es pretén evitar és major o pot produir la mort d’innocents, l’evitació del risc em sembla oportuna”, ha dit el president del Consell Judicial.

El més sorprenent de tot plegat és que sigui precisament la màxima autoritat judicial espanyola, que té encomanada la defensa de l’estat de dret, qui justifiqui la pena de mort sense judici previ. Deixar al lliure arbitri policial l’aplicació de la justícia no tan sols nega l’estat de dret i el principi de legalitat, sinó que ens transporta directament al salvatge oest, on el tret al cap o l’arbre de la forca fan innecessària l’existència de càrrecs com els que té el conservador Francisco José Hernando.