dimarts, 22 d’agost del 2006

Prohibit el fum d'atrezzo

L'actor Mel Smith, a la foto de la dreta, que interpreta el paper de Winston Churchill en una obra representada en el Festival d'Edimburg, no ha pogut encendre un havà a l'escenari perquè la normativa antitabac escocesa impedeix taxativament fumar en qualsevol local públic.

La força de la llei ha convertit doncs en no fumador a un personatge històric que, tant en temps de guerra com de pau, apareixia sempre a l'escena pública amb un cigar a la boca. A Mel Smith li ha tocat construir una nova imatge de l'exprimer ministre britànic allunyada de l'imaginari popular, una tasca tant complicada com ho seria representar a Sherlock Holmes sense pipa o al Quixot sense llança.

Comentant l'afer amb l'amic Xavier Theros, antropòleg, traductor, autor de diversos llibres i home d'escena amb el soci Rafael Metlikovez a “Accidents Polipoètics”, em recorda que a les darreres aventures de Sherlock Holmes, el famós detectiu ja no s'injectava ni morfina ni cocaïna, substància , aquesta darrera, consumida pel propi Sir Arthur Conan Doyle. En un fragment d'”El signe dels quatre”, novel·la publicada el 1890, el Dr. Watson ja advertia al detectiu del risc que suposa el consum d'aquestes drogues.

Amb el pas del temps, Sherlock Holmes es va convertir en políticament correcte i va deixar d'aparèixer, davant la seva nombrosa legió d'admiradors, amb la injecció a la ma, tot i que va continuar fumant amb pipa.

El fum característic de Holmes i que ara li han censurat a l'Smith / Churchill, ha acompanyat durant molts anys de la seva vida a Fidel Castro fins el punt que la CIA tenia el pla d'eliminar-lo posant-li verí dins un havà. Una altra vegada, algú va proposar sense èxit impregnar amb LSD un cigar que el mandatari cubà havia de fumar durant una entrevista per televisió. La intenció d'aquest estrambòtic pla era provocar-li un incontrolable esclat de riure en directe, fent-lo caure en el més absolut dels ridículs. El projecte no va anar més enllà del paper i Castro va continuar gaudint tranquil·lament dels havans fins que els seus metges li van prohibir per qüestions de salut. Tot i això, posteriorment, no va dubtar en aparèixer diverses vegades amb un cigar apagat a la boca per promoure cap a l'exterior uns dels principals productes cubans.

El Churchill del Festival d'Edimburg no ha estat l'únic aquest estiu en ser víctima de la guerra contra el tabac. A Gran Bretanya, el canal de televisió infantil Boomerang, propietat del grup Turner, ha anunciat que retallarà dues escenes de la sèrie de dibuixos animats Tom i Jerry. En una d'elles, el gat Tom intenta seduir a una gata fent una cigarreta i en una altra, Tom juga un partit de tennis amb un rival que s'està fumant un havà. El canal televisiu ha fet cas a la queixa d'un espectador que s'ha anat a fitxar amb el contingut d'uns capítols realitzats, ni més ni menys, que els anys 1949 i 1950.

Si la cosa segueix així, filant tan prim, hi haurà molta feina per esmolar les estisores implacables i políticament correctes dels censors.