divendres, 18 de novembre del 2005

La lletra petita de l'ABC


Torcuato Luca de Tena, fundador de l'ABC Posted by Picasa

La lletra petita, aquella que no llegeix ningú, és el paradís dels advocats. Allà fan i desfan en un llenguatge sovint inintel·ligible, però suficient perquè els seus clients, les empreses, es curin en salut davant possibles reclamacions del públic.

No és, diguem-ho clar, una literatura gaire agraïda, però a vegades es troben autèntiques perles. He anat a la web del diari conservador ABC i m'he entretingut a mirar les condicions a les quals ha de donar el vist i plau qualsevol lector que es vulgui subscriure a determinats serveis com els butlletins de correu, la participació als fòrums etc.

Allà, a més de deixar constància que ets "una persona capaz de discernir", has d'acceptar el següent punt:

"Que reconoce y entiende que el contenido de muchas de las páginas que se pueden localizar a través del motor de búsqueda y del directorio de ABC PERIÓDICO ELECTRÓNICO, S.A.U. pueden contener imágenes, sonido o texto que resulten ofensivos e inadecuados y que pueden atentar contra la moral y las buenas costumbres"

Aiiii si el recte i estricte fundador de l'ABC Don Torcuato Luca de Tena y Álvarez-Ossorio (1861-1929) tornés de la tomba, visités la web del seu diari i es veiés obligat a acceptar aquestes condicions!!!

Però, què és el que s'amaga dins les planes del diari monàrquic que pot ser tan ofensiu i atentatori contra la moral i les bones costums?. Els anuncis classificats, on per exemple hi ha una tal Pilar que es presenta com a "atractiva, madura, maxibusto) i amb do de llengües (es veu que parla anglès)?. O una altra madura, "superimpresionante", que s'ofereix als clients fetitxistes?. O el missatge comercial d'uns "chupiboys españoles"?

Don Torcuato hauria d'entendre que els anuncis eròtics són una font d'ingressos que passa pel davant de les normes morals que puguin tenir els lectors de l'ABC, als quals, per cert, probablement no els ha preocupat gens ni mica que ahir el seu diari publiqués una esquela convocant-los a la missa que es celebrarà demà dissabte al Valle de los Caídos en sufragi per l'ànima de Francisco Franco Bahamonte, "caudillo de España, capitán general y generalísimo de sus ejércitos".

La moral és tan dúctil que s'adapta perfectament tant a les necessitats de la butxaca com als interessos polítics. I en tot cas, sempre ens queda com a coixí la lletra menuda dels advocats.