dilluns, 4 de gener del 2016

El No de la CUP

Dos diputats de la CUP (Gabriela Serra i Sergi Saladié) i dos membres del secretariat nacional (Xevi Generó i Neus Montaner van explicar davant la premsa en No a Mas. Foto: Juanma Ramos / El Punt Avui


El No de la CUP a fer Artur Mas president m'ha deixat tranquil. Des de fa dies ja era evident que esperar que l'assemblearisme cupaire desfullés lentament la margarida era una pèrdua de temps i que més valia convocar noves eleccions.  Un Sí amb condicions -moltes condicions- dels antisistema només hauria permès formar un govern feble i captiu, que és exactament el contrari del que necessita el procés. Un executiu que en qualsevol episodi de la gestió diària, posem per cas la intervenció dels mossos en el desallotjament d'un casal okupa, hauria perdut suport parlamentari. Més val evitar caure en nous ridículs, tornar a les urnes i que l'electorat decideixi el que consideri pertinent.

La lliçó de l'aritmètica enverinada del 27-S, culminada ahir amb el gens sorprenent No de la CUP, ensenya als electors que el vot ha de ser fruït d'una reflexió profunda i que apostar per un extrem com una manera de garantir que "els meus" no es quedin a mig camí és sovint un error. La CUP no ha enganyat ningú. En tot cas han estat una part dels seus nous electors els qui han errat la jugada restant el vot sense haver llegit abans el programa dels anticapitalistes ni entenent el que votaven.

Com a la faula de la granota i l'escorpí, els cupaires poden acabar ofegats a les properes eleccions -i, tal vegada, amb ells, també el procés-, però ja es sap: si l'escorpí ha picat a la granota ha estat perquè això forma part de la seva naturalesa. Senzillament, li ho demana el cos.

Permeteu-me que expliqui una anècdota que va succeir en el Parlament britànic el primer dia que el jove Churchill seia a la cambra. El futur mandatari va preguntar a un col·lega de partit si els que estaven asseguts enfront eren "els enemics". El polític veterà va somriure i va respondre: "No, fill meu, aquests són els nostres adversaris. Els enemics els trobaràs aquí darrera".