dimecres, 8 de maig del 2013

El català i la gent viatjada




Diuen que Javier Pérez Tenessa, conseller delegat d'eDreams, l'agència de viatges en línia, amb seu a Barcelona,  líder del mercat espanyol i una de les primeres d'Europa, té el cor dividit entre les cultures mexicana, francesa, holandesa, espanyola, nord-americana i  catalana. Curiosament , un home tan viatjat i que -insisteixen- estima la cultura catalana, no li agrada  que a les escoles de Catalunya s'estudiï en la llengua del país perquè segons diu, això “dificulta l'atracció del talent”.

Quan aquest enginyer aeronàutic va estudiar i treballar en els Estats Units o a França no se li va acudir criticar l'anglès o el francès, però clar, tot si val, quan es tracta del català. I tan li fot si tens el negoci establert a Catalunya. En definitiva, Javier Pérez Tenessa forma part de la mateixa fauna que altres personatges com José Manuel Lara o, en pla més guai del Paraguai,  Javier Mariscal, el dibuixant i dissenyador que, desprès d'apuntar-se a la moda pepera comparant en declaracions a un diari la manifestació de l'Onze de Setembre amb l'època nazi, ara s'ha disculpat assegurant que les paraules no són el seu fort i que visca, visca i visca l'art dels pinzells i llarga vida a en Cobi.

Instal·lats en la seva bombolla, a aquesta gent els produeix al·lèrgia qualsevol expressió cultural o política pròpia del lloc on resideixen. Ningú els demana ni molt menys que surtin al carrer amb l'estelada, ni que muntin una bacanal amb pa amb tomata i porró, però no estaria de més una mica de respecte i consideració cap a allò que forma part de les arrels i dels sentiments d'una part important de la societat catalana. Una societat plural, tradicionalment oberta al món i, per descomptat, tan viatjada com ho pot ser el cofundador d'eDreams.