divendres, 1 de juny del 2012

La ganiveta de la guillotina



Titular del dia: Capitals en retirada. Els diners salten del vaixell com les rates. Una altra vegada es confirma: en circumstàncies adverses, no hi ha res aparentment més poruc que el capital.

Per la confraternització d'uns polítics que es donen el bec amb els mercats i per la incapacitat dels altres, tota la societat és a les seves mans. Amb el cul enlaire. Veient el futur més negre que mai. Sense que ningú assumeixi cap responsabilitat en la magnitud del desastre.

Per no haver-hi no hi ha ni vergonya torera.

Es compleix el dogma: repartir beneficis i socialitzar les pèrdues. Ara toca això darrer però quan passi la tempesta (tard o d'hora succeirà seguint el caràcter cíclic de l'economia) veurem als mateixos de sempre fent el que han fet sempre: multiplicant, com si fossin pans i peixos, els diners prèviament sanejats i blanquejats. Ara ja ho fan però no es deixen veure. Ho porten a l'ADN. Són els que realment manen. Són els que des dels seus despatxos de marfil fan moure el món prement una tecla. Són els que se'n riuen de les urnes i de la sobirania popular, aquella antiga demos tractada avui pitjor que una puta.

Si Rousseau veiés en què s'ha convertit el seu Contracte social vomitaria damunt els mercats, l'especulació i la prima risc. I si tornessin els revolucionaris francesos esmolarien la ganiveta de la guillotina. Per tallar d'arrel tanta infàmia i per recuperar, si fos possible, uns grams de principis morals.

4 comentaris:

Numina ha dit...

Et recomano la biografia del sr. Soros.

Toni Dalmau ha dit...

Un personatge ben curiós, en Soros. Per un costat, rei dels especuladors. Per altre, crític amb el funcionament dels mercats, filantrop, dur opositor a les polítiques de George W. Bush i de l'estat d'Israel (tot i ser d'origen jueu)...

Moments ha dit...

Toni, no t'he deixat mai cap missatge però et segueixo amb molt d'interés i delit. Enhorabona per aquest bloc.

Toni Dalmau ha dit...

Gràcies Joana, celebro que t'agradi! ;-)