dijous, 23 de juliol de 2009

Torna "La Costa Brava" de Digno GarcíaLa commemoració dels cent anys de la marca turística “Costa Brava” tindrà entre els seus actes més curiosos la presentació dimarts vinent en un hotel de Platja d'Aro d'una nova versió en clau havanera-reggae del pasdoble “Costa Brava”, que, amb lletra del secretari de Dalí, Enric Sabater, va ser popularitzat fa quaranta anys pel trio paraguaià Digno García y sus Carios.

Els que ja teniu una edat recordareu aquesta cançó d'estiu que glorificava el sol, els pins, els pobles i el paisatge del nostre litoral i que va ser número 1 en vendes a l'estat espanyol els anys 1969 i 1970:

Bajo un sol maravilloso
y un frondoso verde pinar
muy luciente y atractiva
Costa Brava sin igual.

Sol y mar
verde pinar
Costa Brava catalana

Josep Castelló explica en el seu llibre “Costa Brava autèntica” (Pagès Editors) que la idea de crear una cançó que servís per promocionar la Costa Brava la va suggerir Enric Sabater en una reunió celebrada l'any 1968 amb el governador civil i amb el delegat d'Información y Turismo. El propi Sabater es va comprometre a escriure la lletra, mentre que la música va ser encarregada a Digno Garcia, un paraguaià que amb la seva arpa havia despertat l'admiració de Dalí (el pintor empordanès li va regalar una peça en cristall de roca titulada “La guitarra”).

La cançó, inclosa a l'àlbum “Digno García en la Costa Brava”, va tenir un èxit sense precedents i va ser editada a diversos països del món.

A conseqüència de tot plegat, en van començar a sortir versions. La Trinca, en el seu disc “A collir pebrots” (1970), n'hi va incloure una titulada “Moros a la costa” que satiritzava el fenomen turístic:

A l'estiu s'ha de fer el viu
a la costa catalana,
que a l'hivern no hi ha caliu,
Costa Brava catalana.

En canvi, Los 3 de Canarias es van agafar la cosa més seriosament i en van fer una versió titulada “Sol y mar”, en la lletra de la qual els noms de les poblacions de la Costa Brava són substituïts pels de pobles de Gran Canaria (veieu el segon vídeo):

Sol y mar
verde palmar
Gran Canaria, soberana

La darrera versió, que es presentarà la setmana vinent i que pretén convertir-se en la cançó de l'estiu del 2009, serà interpretada pel duet Garoina XL, format per un empordanès i una escandinava. La cançó, produïda per Jaume Pla (Mazoni), compta també amb una remescla ballable a càrrec de Guillamino i un clip, gravat en una platja de la Costa Brava, que es distribuiran en cd amb el número d'agost de la revista Enderrock.

L'operació rescat de l'antic èxit de Digno García y sus Carios és una iniciativa conjunta d'Enderrock, de la revista BonArt i del segell empordanès BankRobber i compta amb el suport del Patronat de Turisme de la Costa Brava.

Estic frisant per veure si mantenen o no un dels fragments de l'antiga cançó que va triomfar a les darreries del franquisme:

Asi es la Costa Brava
Flor galana rosicler
De la España Catalana
Admirada por doquier

2 comentaris:

Cristina ha dit...

Recordo un disc d'aquells petits que hi havia a casa la meva àvia amb les dues cançons de la Trinca: la de "Collir Pebrots" i la de la Costa Brava. Potser perquè escoltava aquest disc ara encara, quan escolto la Trinca, penso que ningú no ha omplert el buit que van deixar quan van plegar. Una pena. Una abraçada des de la Vall d'Aro.

Toni Dalmau ha dit...

Hola Cristina!

Doncs jo el que tenia per casa (com molta gent de la Costa Brava) era el disc d'en Digno García. I ves a saber on ha anat a parar. Ara seria una peça de col·leccionista! ;-)

Salut!