dissabte, 14 de març del 2009

L'Arcadi surt a la foto


Fa uns quants segles enrere, en la seva anterior vida de polític, l'actual president de Caixa Girona, Arcadi Calzada es va guanyar una merescudíssima i treballada fama de sortir sempre en el millor lloc de la foto. En escena hi podia haver quatre, vuit, dotze o milers de persones però, a primera fila, sempre apareixia aquest convergent garrotxí de tracte afable i aspecte de cavaller del XIX. No cal entrar en detalls de com s'ho feia per vèncer en aquesta guerra de posicions -un copet de colze cap aquí, una accelerada cap allà...- però cada vegada assolia el triomf de lluir gràficament en els diaris de l'endemà. Era el rei del que ell mateix va definir una vegada com a “sentit estratègic de col·locació”.

Han passat els anys i veig que Calzada conserva la seva històrica habilitat, apareixent aquesta vegada fotografiat just al costat de Felip de Borbó en motiu de la recepció a la Zarzuela dels impulsors de la nova Fundació Príncep de Girona. Caps dels seus col·legues, ni tan sols Isidre Fainé, president de la Caixa-Caixa, que això són paraules majors, ha pogut impedir que el nostre personatge ocupés el lloc d'honor en aquest besamans a la Corona. I té mèrit perquè ho ha fet sense cremar-se, com gairebé li va succeir la darrera vegada que va festejar amb caps màgics i coronats pels carrers de Girona.

Mil genuflexions doncs als peus de Calzada malgrat que la seva proesa hagi consistit en fer-se la foto al costat d'un humà que, ara per ara, no té altre mèrit que ser pollet d'ous borbònics i d'haver estat, això sí, protagonista d'una mítica portada d'El Jueves.

Salut i peles per l'Arcadi i per la resta de forces vives que l'acompanyen en aquesta fundació / promoció socio-monàrquica i un darrer prec: recordeu que estem a Girona rai i no pas a Asturias, patria querida. Res d'utilitzar imatges del pont de Cangas de Onís, ni de les platges de Cuevas del Mar, ni dels prats verds de Santa Cristina de Lena. No caigueu a la temptació de robar paisatges ni d'importar extres per donar, quan calgui, la benvinguda popular al príncep-president d'honor de la Fundació perquè aquí sempre hi ha desagraïts disposats a fer sang amb les bones intencions i originals idees que, sens dubte, tots vostès tenen.



Foto: Els patrons de la Fundació amb Felip i Letizia. D'esquerra a dreta Domènec Espadalé, presidente de la Cambra de Comerç de Girona; Arcadi Calzada, president de Caixa Girona; Ramón Boixadós , president de la Fundació Gala-Salvador Dalí; Isidre Fainé, presidente de la Caixa; y Leopoldo Rodés, consejero independiente de La Caixa. / Efe

Dibuix: Caricatura d’Arcadi Calzada publicada en El Punt el 23 de març de 1986. / Ros