dimarts, 17 de febrer del 2009

El jutge i la pancarta


Em truquen els Mossos d'Esquadra per avisar-me que s'ha suspès la meva compareixença com a testimoni a les diligències prèvies que s'havien de celebrar demà en un jutjat de Santa Coloma de Farners per un cas d'injúries i calumnies. Li pregunto a la mossa si l'ajornament té relació amb la vaga dels jutges. Somriu i em confirma que l'he encertada.

Quedem per veure'ns les cares amb el jutge vaguista divendres vinent. Quan estigui davant seu pensaré que és tan humà com un obrer de la Nissan amb pancarta reivindicativa (res a veure amb el super-Garzón) i que a la Justícia, malgrat fer aigües com un Titanic, no tot falla. Com a mínim, la mecànica interna ha funcionat prou be per evitar fer perdre el temps a aquest humil periodista. Com ha dit el degà dels jutges de Girona, Hugo Novales, "les nostres reivindicacions són cap al govern, no cap als usuaris de la Justícia".

Creuo els dits. Divendres serà un altre dia. No hi haurà vaga ni les instruccions i precaucions afegides de no causar perjudicis innecessaris als ciutadans. Jutges, magistrats, fiscals i funcionaris faran el que podran, desbordats per l'acumulació de casos, com en qualsevol jornada normal. Es suspendran judicis, s'ajornaran diligències i, com a música de fons, s'escoltarà a la vella orquestra dirigida per la deessa Iustitia mentre el Titanic judicial es segueix esfondrant lentament en un mar d'expedients, d'incompetències i de picabaralles polítiques.




Foto: Una pila d'expedients acumulats en un jutjat de Ciudad Real.