diumenge, 1 de juliol del 2007

La reina i la bèstia

Els reis d'Espanya han estat de visita oficial a Xina i el darrer dia a la reina Sofia li ha tocat visitar el Centre de Conservació i Investigació de Pandes, situat en una reserva on hi ha bona part dels 1.600 óssos d'aquesta espècie que viuen en llibertat. Allà ha conegut els dos exemplars, el mascle Bingxing (Estrella de gel) i la femella Hua Zui Ba (Boca pintada), que aviat viatjaran al zoològic de Madrid, cedits pel govern xinès en règim de lloguer.


Després de fer una volta pel recinte, la reina es va posar a la falda un panda, essent aquesta la foto del dia.


Ahir, El País la va publicar a la portada amb un peu que, a l'edició de Catalunya, deia el següent:


‘Bingxing’ no es de peluche


Bingxing tiene seis años, es muy glotón y pesa 150 kilos. Aun así, la reina Sofía, sonriente y complacida, decidió cogerlo en brazos. “Parece de peluche”, dijo. El oso, un auténtico semental de panda, viajará en septiembre a Madrid desde China, momento en que conocerá a la que será su novia, Hua Zui Ba. Ambos vivirán en el Zoo.


Sofia, com va dir una vegada el rei, és una gran professional, però d'aquí a poder aguantar a la falda , “sonriente y complacida”, una bèstia peluda de 150 quilos hi ha molt camí per córrer.


A darrera hora, algú de l'equip de tancament d'El País es va donar compte que alguna cosa del peu de foto no quadrava i, prudentment, va ser a temps a canviar-lo per l'edició de Madrid substituint “pesa 150 kilos” per “pesa mucho” (l'ambigüitat és el clàssic recurs que utilitzem els periodistes per sortir del pas quan no tenim gaire clar de què estem parlant).


Tot i això, El País continuava assegurant que el panda, carinyosament agafat per la reina com si fos algun membre de la seva legió de nets, era Bingxing quan en realitat es tractava d'un cadell de menys d'un any d'edat i d'un pes més raonable


Aclarit el tema, algú es preguntarà on era el rei mentre a la reserva de pandes es vivien aquestes entranyables escenes. Doncs l'home es guanyava el sou presidint un seminari econòmic amb representants de 150 empreses xineses i espanyoles.


A caçar óssos, una de les seves grans aficions, ja hi anirà un altre dia.



Imatge: fragment de la portada de l'edició de Madrid d'El País amb la foto d'Associated Press.