divendres, 10 de juny del 2005

Pinochet com Al Capone

La Cort d’Apel·lacions de Santiago ha anul·lat el processament d’Augusto Pinochet pels crims comesos durant l’operació Còndor. Els jutges han considerat que l’estat de salut de l’exdictador xilè no permet tirar endavant el procés sobre uns fets que als anys 70 i principi dels 80 van comportar l’assassinat de gran nombre d’opositors polítics a les dictadures d’Argentina, Bolívia, Brasil, Xile, Paraguai i Uruguai.

Tot i això i tal vegada per reduir l’impacte de la decisió davant l’opinió pública, el mateix tribunal ha aprovat el desaforament de Pinochet per poder processar-lo per frau fiscal, corrupció i falsificació de passaports, un afer que inclou l’existència de comptes secrets a l’estranger per valor de com a mínim 10 milions de dòlars.

Eduardo Contreras, l’advocat querellant, s’ha mostrat indignat per la decisió dels jutges, entre els quals hi ha alguns notoris pinochetistes: “Dona la impressió que als jutges no els sembla permissible que Pinochet sigui un lladre, però no els importa que sigui un assassí, és a dir, milions de dòlars valen molt més que la sang de milers de xilens”, ha dit Contreras.

Té raó en indignar-se l’advocat, però en tot cas les dues decisions de la Justicia xilena situen Pinochet a la mateixa alçada que Al Capone. Al famós ganster de Chicago tampoc els vàren poder castigar pels seus assassinats però finalment va passar una bona temporada entre reixes pels seus delictes fiscals.