dijous, 10 de febrer de 2005

La Legió Còndor i el nom de les coses

El ministeri de Defensa alemany ha decidit canviar el nom d’una patrulla de caces i d’una caserna de la força aèria que fins ara es deien Werner Moelder, en honor a aquest pilot de la Legió Còndor que el 26 d’abril del 1937, en plena guerra civil espanyola, va bombardejar la població basca de Gernika.

Werner Moelder, que va morir el 1941 a l’edat de 28 anys a Polònia i que havia estat designat per Hitler inspector de caces de la Luftwaffe, va ser considerat durant molts anys un heroi de guerra de l’aviació alemanya i per aquesta raó portava el seu nom la caserna de Visselhoevede i la patrulla de caces número 74, amb seu a Neuburg.

El 1998, el parlament federal va decidir que les forces armades alemanyes no lluïssin més els noms dels membres de la Legió Còndor, però fins l’any passat, gràcies a un reportatge de la televisió, les autoritats no es van assabentar que Moelder havia format part d’aquesta unitat.

Han hagut doncs de passar 68 anys des de la destrucció de Gernika perquè al menys en aquest aspecte simbòlic Alemanya hagi fet justícia. I en tot cas, Berlín ha fet molt més que moltes autoritats espanyoles que mantenen en carrers i places els noms del dictador i dels seus generals, els mateixos que des de Burgos van consentir que aquell llunyà 26 d’abril del 1937 les bombes alemanyes sembressin de mort Gernika.