dimecres, 21 de setembre del 2005

Rajoy a territori comanche


Rajoy, amb Fornesa, en l'acte celebrat a l'auditori de la Caixa. Foto: Juamma Ramos / El Punt
Posted by Picasa

Mariano Rajoy, ha viatjat a Catalunya per fer una conferència a la seu de La Caixa, l’entitat que com a accionista de Gas Natural ha impulsat la polèmica opa contra Endesa. O, si voleu, podem dir-ho d’una altra manera: el president del PP s’ha desplaçat “fora del territorio nacional” (segons el manual de geografia política d’Esperanza Aguirre) per fer una xerrada a territori comanche.

Davant d’uns 850 convidats, una audiència formada per la crème de la crème de l’empresariat català i per alts càrrecs del seu partit, Rajoy ha assegurat que l’oposició del PP a l’opa no és perquè sigui promoguda des de Catalunya sinó perquè vol protegir als consumidors i a la lliure competència. Segons el líder del PP, les caixes d’estalvis són entitats jurídiques molt diferents de les empreses privades i susceptibles de ser manipulades políticament. Dit això, Rajoy ha raspallat al seu amfitrió, el president de la Caixa, Ricard Fornesa, expressant, això si, dubtes, sobre el que pugui succeir en el futur: “La professionalitat de l’actual equip que encapçala Fornesa no garanteix necessàriament la de qui el succeeixi”.

En el torn de preguntes posterior a la conferència, alguns empresaris i financers han aprofitat per fer la pilota a Rajoy lloant la seva "sinceritat", "honestedat" i "bon talant". Els nostres esforçats i intrèpids homes d’empresa saben que cal sembrar per després recollir. Per un “si a cas”. No sigui que un dia es panseixi la rosa i torni la gavina.

Un d’ells, el president del Grupo Planeta i del Cercle d’Economia, José Manuel Lara Bosch ha agraït efusivament a Rajoy que a la seva conferència hagi “descatalanitzat el tema de l’opa”.

No em negareu que té la seva gràcia que el màxim representant de Planeta, accionista principal de La Razón, el mitjà que, junt amb la COPE i El Mundo, fustiga diàriament l’”opa catalana”, es mostri satisfet de que Rajoy asseguri que l’oposició del PP a la iniciativa de Gas Natural “no és anticatalana”. Clar que si Lara Bosch ha parlat com a accionista de l’Avui no hi ha res a dir...

I continuant a territori comanche, però a Catalunya Ràdio, Don Mariano ha assegurat amb to nostàlgic que amb Jordi Pujol a la Generalitat “aquest show de l’Estatut no s’hauria produït. Tenia les seves coses bones i dolentes, però donava la sensació de serietat. Hi havia un cert sentit comú”. I té raó Rajoy. Amb CiU en el poder, el PP vivia millor. A les Cortes votaven plegats i a Sant Jaume ningú parlava de tocar l’Estatut. Temps eren temps...