dissabte, 22 d’abril del 2006

Bon dia, m'he mort

A la seva columna setmanal en El País, l'escriptora Elvira Lindo explica que ha rebut un correu electrònic del seu amic i periodista Félix Bayón. “Te cambio un tour por el New Jersey de Los Soprano por uno marbellí”, diu l'e-mail fent conya sobre la singular cova de lladres de la Costa del Sol.

Obrir la bústia i trobar-te un correu com aquest no tindria la més mínima importància sinó fos per un detall clau. El seu autor, Félix Bayón, gadità com Elvira Lindo i resident des del 1994 a Marbella, havia mort a conseqüència d'un infart tres o quatre dies abans que l'e-mail arribés a destí.

Per aquells atzars de la tecnologia, perdut ves a saber per quin servidor de qualsevol racó de la xarxa mundial, aquest correu electrònic va sortir del teclat de Félix Bayón com un exercici d'humor negre sobre l'hampa de luxe i va arribar a la pantalla d'Elvira Lindo com si fos un e-mail pòstum escrit per un fantasma. És fàcil d'imaginar la cara d'esglai de l'autora de Manolito Gafotas.

La mateixa cara que també han de posar els receptors dels correus procedents de GlobalSpectrum, responsable del servei El Último Email. Els clients paguen entre 8,99 i 18,99 euros a l'any, segons el pla triat, perquè aquesta empresa espanyola guardi encriptats -mai millor dit- els seus missatges pòstums i s'encarregui de fer-los arribar, via e-mail, als destinaris escollits quan es confirmi la defunció del client.

A la web d'El Último Mail hi ha una opció per fer una prova gratuïta però francament, abans de comprovar l'efectivitat d'aquest servei que sembla sortit d'una novel·la de lladres i serenos, prefereixo deixar-ho tot plegat, com ha fet Félix Bayón, en mans de l'atzar tecnològic que és, en definitiva, ens agradi no, el que governa la nostra vida a internet.